İlk tarifim içli köfte çünkü yapmayı en çok sevdiğim lezzetlerden biri. Yapımı zor görünse de bazı minik detaylar şinizi kolaylaştıracak. Şimdi tarife geçelim vereceğim ölçülerle ortalama 50-55 içli köfte elde edilebilir. Size fazla gelirse kalan içli köfteleri buzdolabında saklayabilir dilediğinizde çıkarıp tüketebilirsiniz.
MALZEMELER
Hamuru İçin:
- 1 su bardağı irmik
- 3 su bardağı köftelik bulgur
-2 yumurta
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı tuz
- dilerseniz bir tutam karabiber ve 1 tutam tuz
-2 orta boy haşlanmış patates
İÇ HARCI İÇİN:
-300 gram kıyma
-4 orta boy soğan
- 1 çay bardağı çekilmiş ceviz
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- bir tutam tuz ve bir tutam karabiber
YAPILIŞI
- Bir yoğurtma kabının içine köftelik bulguru alalım ve ılık suyla ıslatalım. Su 1 su bardağı kadar yeterli ama elinizle bulguru karıştırın ki kuru bulgur kalmasın eğer kuru yer kalırsa biraz daha suyla ıslatın.
-Ayrı bir tabakta irmiği de ıslatın ama birbirine karıştırmayın en sonda birbiriyle karışacaklar.
-Ayrı bir tabakta irmiği de ıslatın ama birbirine karıştırmayın en sonda birbiriyle karışacaklar.
-İç harcını hazırlamak için; kıymayı bir tavaya koyun ve harlı ateşte pişirin ki suyunu salmadan pişsin.
kıymalar pişerken 4 soğanı ince ince doğrayın ve kıyma piştikten sonra üzerine sıvıyağ ekleyip soğanları katın. Soğanlar öldükten sonra salçayı ve baharatları ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
En sona da cevizini ekleyip ocağın altını kapatın. soğusun kenarda.
kıymalar pişerken 4 soğanı ince ince doğrayın ve kıyma piştikten sonra üzerine sıvıyağ ekleyip soğanları katın. Soğanlar öldükten sonra salçayı ve baharatları ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
En sona da cevizini ekleyip ocağın altını kapatın. soğusun kenarda.
içli köftenin hamurunu hazırlamaya devam edelim. yoğurma kabının içindeki bulguru su katarak biraz daha yoğuralım. Bulgurun diriliği gittikten sonra salçaları, baharatlarını ve tuzunu ekleyip haşlanmış patatesleri rendeleyerek katalım. Eskiden daha iyi tutması için un katardım ama patatesin içindeki nişasta daha güzel tutuyormuş artık patatesle yapıyorum.
- Tekrar tüm malzemeleri yoğuralım ve 2 yumurtayı kırıp biraz daha yoğurduktan sonra suyla şişirdiğimiz irmiği ekleyip yoğurtma işlemine devam edelim. Ara ara hamurun üzerine elinizle su atarak yoğurun ki hamur daha da bütün olsun.
- Büyükçe bir kasenin içine 1 yemek kaşığı kadar tuz koyup üzerine su doldurun. Bu tuzlu suyla içli köftenin dış harcını açacağız.
- Köfteleri resimdeki gibi açtıktan sonra içini doldurup ağzını kapatıyoruz.
- hazırladığımız köfteleri ister yağda isterseniz de suda haşlayarak pişirebilirsiniz.
Ben baya fazla yapmıştım ve dolap poşetlerine koyup derin dondurucuya koydum. Sizde canınız istediğinde hemen çıkarıp pişirmek isterseniz derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Tekrar tüm malzemeleri yoğuralım ve 2 yumurtayı kırıp biraz daha yoğurduktan sonra suyla şişirdiğimiz irmiği ekleyip yoğurtma işlemine devam edelim. Ara ara hamurun üzerine elinizle su atarak yoğurun ki hamur daha da bütün olsun.
- Büyükçe bir kasenin içine 1 yemek kaşığı kadar tuz koyup üzerine su doldurun. Bu tuzlu suyla içli köftenin dış harcını açacağız.
- Köfteleri resimdeki gibi açtıktan sonra içini doldurup ağzını kapatıyoruz.
- hazırladığımız köfteleri ister yağda isterseniz de suda haşlayarak pişirebilirsiniz.
Ben baya fazla yapmıştım ve dolap poşetlerine koyup derin dondurucuya koydum. Sizde canınız istediğinde hemen çıkarıp pişirmek isterseniz derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
PÜF NOKTALARI VE PİŞİRİLMESİ
- Ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve bir kabın içine 1 yemek kaşığı kadar tuz atın ve üzerine 2 su bardağı kadar su dökün. Bol tuzlu su pişerken köftelerin dağılmasını önler.
- Açarken baş parmağınızı kullanın ve eliniz mutlaka hep ıslak olsun.
- Kıymalı harcı çay kaşığıyla koyun ve fazla doldurmayın. Patlamasını kimse istemez :)
- Yukarıdaki fotoğrafta adım adım resimledim.
- Başlangıçta yuvarlak şekil vererek başlayın. Bu öğrenmenizi kolaylaştırır.
* Pişirirken haşlama, kızartma ve hem haşlayıp hem de kızartma yöntemlerini kullanabilirsiniz.
-Haşlamak isterseniz; 2 litre kaynar suya 1 yemek kaşığı tuz atın. Çok iyi kaynayan suyun içine köfteleri bırakmaya başlayın. Suyun yüzüne çıkmaya başlayan köfteler pişmiş demektir. Sudan aldığınız köftelerin üzerine ikram ederken eritilmiş tereyağı gezdirebilirsiniz.
- Kızartmak isterseniz; 2 su bardağı sıvıyağı kızartma tavasına dökün ve ısınınca köftelerinizi kızartın.
- Hem haşlayıp hem kızartmak isterseniz( benim kullandığım yöntem de bu ); 2 litre kaynayan suyun içine attığınız köfteleri suyun yüzüne çıkmaya başlayınca alın ve bir tepsiye koyun. Tencerenizin büyüklüğüne göre tek seferde 10 tane kadar köfte atılabilir. Daha sonra kızartma tavasına sıvı yağ dökün (1 su bardağı kadar) ısınınca köfteleri tavaya koyun ve her yerini hafif rengi değişene kadar kızartın. Bu yöntem de yağı daha az çektiğini fark edeceksiniz. Bol limon sıkıp afiyetle tüketin :)
Benim içli köfte tarifim böyleydi. Umarım denersiniz. Eğer deneyip yorumlarınızı paylaşırsanız beni çok mutlu edersiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder