Bumerang - Yazarkafe

Bir Kabak Çiçeği Dolması Hikayesi



Bugün blogumda yazacağım tarif bildiğim en narin en hassas yemek. Bana göre yemeklerin leydisi kabak çiçeği dolması. Neden böyle söylediğimi kabak çiçeği dolması yiyenler anladı, ilk kez görenler de yazıyı okumaya devam etsin. 
Hazırsanız bayram tatilinde memleketim Niğde/Kayırlı'da topladığım kabak çiçekleriyle olan hikayemiz başlıyor :) 



Saatler sabah 6.22yi gösterirken Güneş'ten hızlı davranmaya çalışıp çiçekleri toplamaya başladım. Kabak çiçekleri her gün yeniden bolca açıyor fakat toplamak için zaman kısıtlı güneş yükselmeye başladıktan sonra kapanıyor ve soluyorlar. 
Zaten kabak çiceğini toplayabileceğimiz sadece 2-3 ay var yılın diğer zamanlarında yetişmiyorlar. 
Topladığımız çiçeklerden kabak olmuyor. Kabak olan çiçeklerin alt kısmında büyümekte olan kabakları kolayca görüyoruz ve onlara çiçek toplarken hiç ellemiyoruz. Bir nevi her sabah yeniden açan yalancı çiçekler. 

     

Eve bir kova kabak çiçeğiyle döndükten sonra kabağın iç harcını hazırlamaya başlayalım. Kabak Çiçeği Ege Bölgesinde zeytinyağı, pirinç, kuş üzümü gibi malzemelerle doldurulurken bizde durum böyle değil. Niğde'de bulgur, domates, bahçedeki yeşilliklerle doldurulur üzerine de piştikten sonra kavrulmuş soğan dökülür. 
Üzüm yaprağını sarıp dolma yapma fikrini kimin bulduğunu düşünürken, kabak çiçeğini doldurma fikrinin kim tarafından bulunduğu bende daha da merak uyandırıyor. 
Tabi şimdiki gibi her yerde market yok insanlar yetişen çeşitli bitkilerden yemek yaparak bu lezzeti bize kazandırmışlar diyorum. Tabi eskiden pirinç pahalı bulgurlar yapılırmış, yani orijinali de bulgurla yapılanıdır. Şu aralar üzüldüğüm şeylerden biri de Giritlilerin yani Yunanistan'ın bu yemeğimizi de sahiplenmeye çalışmasıdır.  


Bahçeye girip bir tutam maydanoz ve dereotu aldım ve meraklı tavuklar elimdekilere şöyle bir bakış attı neyse ki karınları toktu ve pek ilgilerini çekmedi. 


Kabak çiçeği dolmasının olmazsa olmazlarından biri bolca nanedir tazesini bulamazsanız kurusunu
bolca kullanın. Çiçek piştikten sonra zar gibi ince bir yapı haline geliyor bu yüzden kullanabildiğiniz kadar damak tadınıza göre bolca baharat kullanın.

İç Harç İçin Malzemeler:

30-35 adet kabak çiçeği için;
1 su bardağı pirinç( isteğe bağlı)
1 Su bardağı bulgur
2 orta baş soğan
2 Diş sarımsak
Yarım demetten biraz daha az maydanoz
3-4 dal nane
3-4 dal dereotu
Tuz
Pul biber
Karabiber
Kimyon( varsa yenibahar)
  1 Kaşık salça ya da 1 büyük ince ince doğranmış domates

İç Harç Yapımı
Soğanlar ince ince doğrandıktan sonra biraz yağ ile kavrulur ve üzerine domates ya da salça ilave edilip yıkanan pirinç ve bulgur, sarımsaklar ve baharatlar eklenip ocağın altı kapatılır. Yeşillikler de ince ince doğrandıktan sonra iç harca ilave edilip karıştırılır.


Artık doldurmaya geçebiliriz.




Öncelikle arka kısmındaki bu kılçık gibi hafif dikenli yeşil sapları temizliyoruz ve çiçekleri suya atıyoruz hem temizlensin hem açsın diye.
" Kabak çiçeği gibi açmak" deyimi belki de buradan geliyordur kim bilir :)






Fotoğraftaki sıralamaya göre kabak çiçeğinin içine az miktarda iç harçtan koydum çünkü şişen pirinç ve bulgur incecik kabak çiçeğini kolayca patlatırdı.
Tencereye yavaş yavaş dizdikten sonra üzerine geçmeyecek kadar ılık su dökelim ama haşırt diye değil yavaş yavaş ve ince ince dökelim çünkü unutmayalım ki kabak çiçeği dolması yemeklerin leydisi. Sertçe dökülen su çiçeği parçalayabilir. Üzerine biraz yağ ekleyip
Yaklaşık yarım saat kadar kısık ateşte piştikten sonra üzerine biraz yağda iyice kavrulmuş bol kuru soğan ekliyoruz.
İsterseniz sıcak, isterseniz soğuk, isterseniz limon sıkıp, isterseniz de sarımsaklı yoğurtla mideye indiriyoruz.

MUTLU SON




Bugün blogumda yazacağım tarif bildiğim en narin en hassas yemek. Bana göre yemeklerin leydisi kabak çiçeği dolması. Neden böyle söylediğimi kabak çiçeği dolması yiyenler anladı, ilk kez görenler de yazıyı okumaya devam etsin. 
Hazırsanız bayram tatilinde memleketim Niğde/Kayırlı'da topladığım kabak çiçekleriyle olan hikayemiz başlıyor :) 



Saatler sabah 6.22yi gösterirken Güneş'ten hızlı davranmaya çalışıp çiçekleri toplamaya başladım. Kabak çiçekleri her gün yeniden bolca açıyor fakat toplamak için zaman kısıtlı güneş yükselmeye başladıktan sonra kapanıyor ve soluyorlar. 
Zaten kabak çiceğini toplayabileceğimiz sadece 2-3 ay var yılın diğer zamanlarında yetişmiyorlar. 
Topladığımız çiçeklerden kabak olmuyor. Kabak olan çiçeklerin alt kısmında büyümekte olan kabakları kolayca görüyoruz ve onlara çiçek toplarken hiç ellemiyoruz. Bir nevi her sabah yeniden açan yalancı çiçekler. 

     

Eve bir kova kabak çiçeğiyle döndükten sonra kabağın iç harcını hazırlamaya başlayalım. Kabak Çiçeği Ege Bölgesinde zeytinyağı, pirinç, kuş üzümü gibi malzemelerle doldurulurken bizde durum böyle değil. Niğde'de bulgur, domates, bahçedeki yeşilliklerle doldurulur üzerine de piştikten sonra kavrulmuş soğan dökülür. 
Üzüm yaprağını sarıp dolma yapma fikrini kimin bulduğunu düşünürken, kabak çiçeğini doldurma fikrinin kim tarafından bulunduğu bende daha da merak uyandırıyor. 
Tabi şimdiki gibi her yerde market yok insanlar yetişen çeşitli bitkilerden yemek yaparak bu lezzeti bize kazandırmışlar diyorum. Tabi eskiden pirinç pahalı bulgurlar yapılırmış, yani orijinali de bulgurla yapılanıdır. Şu aralar üzüldüğüm şeylerden biri de Giritlilerin yani Yunanistan'ın bu yemeğimizi de sahiplenmeye çalışmasıdır.  


Bahçeye girip bir tutam maydanoz ve dereotu aldım ve meraklı tavuklar elimdekilere şöyle bir bakış attı neyse ki karınları toktu ve pek ilgilerini çekmedi. 


Kabak çiçeği dolmasının olmazsa olmazlarından biri bolca nanedir tazesini bulamazsanız kurusunu
bolca kullanın. Çiçek piştikten sonra zar gibi ince bir yapı haline geliyor bu yüzden kullanabildiğiniz kadar damak tadınıza göre bolca baharat kullanın.

İç Harç İçin Malzemeler:

30-35 adet kabak çiçeği için;
1 su bardağı pirinç( isteğe bağlı)
1 Su bardağı bulgur
2 orta baş soğan
2 Diş sarımsak
Yarım demetten biraz daha az maydanoz
3-4 dal nane
3-4 dal dereotu
Tuz
Pul biber
Karabiber
Kimyon( varsa yenibahar)
  1 Kaşık salça ya da 1 büyük ince ince doğranmış domates

İç Harç Yapımı
Soğanlar ince ince doğrandıktan sonra biraz yağ ile kavrulur ve üzerine domates ya da salça ilave edilip yıkanan pirinç ve bulgur, sarımsaklar ve baharatlar eklenip ocağın altı kapatılır. Yeşillikler de ince ince doğrandıktan sonra iç harca ilave edilip karıştırılır.


Artık doldurmaya geçebiliriz.




Öncelikle arka kısmındaki bu kılçık gibi hafif dikenli yeşil sapları temizliyoruz ve çiçekleri suya atıyoruz hem temizlensin hem açsın diye.
" Kabak çiçeği gibi açmak" deyimi belki de buradan geliyordur kim bilir :)






Fotoğraftaki sıralamaya göre kabak çiçeğinin içine az miktarda iç harçtan koydum çünkü şişen pirinç ve bulgur incecik kabak çiçeğini kolayca patlatırdı.
Tencereye yavaş yavaş dizdikten sonra üzerine geçmeyecek kadar ılık su dökelim ama haşırt diye değil yavaş yavaş ve ince ince dökelim çünkü unutmayalım ki kabak çiçeği dolması yemeklerin leydisi. Sertçe dökülen su çiçeği parçalayabilir. Üzerine biraz yağ ekleyip
Yaklaşık yarım saat kadar kısık ateşte piştikten sonra üzerine biraz yağda iyice kavrulmuş bol kuru soğan ekliyoruz.
İsterseniz sıcak, isterseniz soğuk, isterseniz limon sıkıp, isterseniz de sarımsaklı yoğurtla mideye indiriyoruz.

MUTLU SON


Sultan Tatlısı

    Adı gibi sultanlara layık bir tatlı sultan tatlısı. Hem bayram da hem de özel günlerinizde yapabileceğiniz güzel bir tatlı.





Malzemeler
  • 2 Yumurta
  • 3 Su bardağı un
  • 250 gr margarin ya da tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı mavi haşhaş
  • Üzeri için arzuya göre fındık ceviz 
  • Yarım su bardağı süt
Şerbeti için:
3 Su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
yarım limon

Yapımı
  • Ocağa şerbeti koyalım ve biz tatlıyı yaparken şerbet hazır olsun. Şerbeti döktüğümüzde ılık olmalı. 
  • Unu yoğurtma kabına alıp ortasını açalım ve içine yumurtayı, yağı margarini, pudra şekerini, irmiği, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip yoğuralım. 
  • Yağlı kağıt serili tepsiye hamuru ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tüm hamur bitene kadar tepsiye koyalım. 
  • Bir küçük tabağa sütü dökelim ve hamurları sırayla önce süte sonra haşhaşa batırıp tepsiye dizelim. Sonra da üzerine fındık ya da cevizini koyalım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirip çıkarınca şerbeti dökelim. 

    Adı gibi sultanlara layık bir tatlı sultan tatlısı. Hem bayram da hem de özel günlerinizde yapabileceğiniz güzel bir tatlı.





Malzemeler
  • 2 Yumurta
  • 3 Su bardağı un
  • 250 gr margarin ya da tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı mavi haşhaş
  • Üzeri için arzuya göre fındık ceviz 
  • Yarım su bardağı süt
Şerbeti için:
3 Su bardağı su
3,5 su bardağı şeker
yarım limon

Yapımı
  • Ocağa şerbeti koyalım ve biz tatlıyı yaparken şerbet hazır olsun. Şerbeti döktüğümüzde ılık olmalı. 
  • Unu yoğurtma kabına alıp ortasını açalım ve içine yumurtayı, yağı margarini, pudra şekerini, irmiği, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip yoğuralım. 
  • Yağlı kağıt serili tepsiye hamuru ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tüm hamur bitene kadar tepsiye koyalım. 
  • Bir küçük tabağa sütü dökelim ve hamurları sırayla önce süte sonra haşhaşa batırıp tepsiye dizelim. Sonra da üzerine fındık ya da cevizini koyalım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirip çıkarınca şerbeti dökelim. 

Kabak Mücver Tarifi




           Mücverin her çeşidini severim ama kabağın yeri benim için ayrıdır. Kabağın her türlü çeşidini yerim. Yakın zamanda da bir kabak tarlası ve kabak çiçeği dolması yazısı hazırlayacağım. 

Kabak yemeyi sevmeyenlerin bile çok sevdiği tarifi bilmeyen yoktur. Bu tarife yer vermeyen blog, kitap ya da site kaldı mı bilmiyorum lakin bir de tarifi benden dinleyin istedim. 



Malzemeler 
  • 3 adet kabak(kabaklar küçükse 4 tane de olabilir)
  • 4-5 dal yeşil soğan
  • Yarım demet dereotu
  • 2-3 dal maydanoz
  • 2 dal nane
  • 1 Su bardağı kadar kaşar ya da beyaz peynir
  • 8 yemek kaşığı un
  • 3 yumurta
  • tuz, karabiber ve pul biber
  • 1 paket kabartma tozu
Yapımı
  • Rendelediğimiz kabakların suyunu sıkıyoruz ve bi 5 dakika bekledikten sonra tekrar suyunu sıkıyoruz. Güzel mücver yapmanın püf noktalarından biri kabakların suyunu iyi sıkmak. 
  • Kabakların üzerine: yumurtaları, ince doğranmış dereotunu, maydanozu, naneyi, yeşil soğanları ve peyniri ekleyelim. 
  • Bir tabakta ise kuru olan malzemeleri yani unu, kabartma tozunu, tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip karıştıralım daha sonra kabağın olduğu kaba ilave edip elimizle ya da bir kaşıkla karıştıralım. 
  • Bir tavaya bir su bardağı kadar yağ dökelim ve yağ ısındıktan sonra temiz bir kaşığı yağa batıralım. Bu kaşıkla mücverleri tavaya koyacağız. Yağa batırma nedenimse kabakların kaşığa çok fazla yapışmaması. 
  • Kaşık kaşık döktüğümüz kabakların bir yüzü kızarınca çatalla diğer yüzünü çevirelim ve kızartalım. 
  • Servis ederken isterseniz üzerine isterseniz bir tabağa sarımsaklı yoğurt koyup yemenizi öneririm. Yoğurt olmasa bile tek başına yine tadı harika. Aynı şekilde bu malzeme ve ölçüleri kullanarak fırında mücver de yapabilirsiniz. 

               İnstagram: emine_mutfakta 



           Mücverin her çeşidini severim ama kabağın yeri benim için ayrıdır. Kabağın her türlü çeşidini yerim. Yakın zamanda da bir kabak tarlası ve kabak çiçeği dolması yazısı hazırlayacağım. 

Kabak yemeyi sevmeyenlerin bile çok sevdiği tarifi bilmeyen yoktur. Bu tarife yer vermeyen blog, kitap ya da site kaldı mı bilmiyorum lakin bir de tarifi benden dinleyin istedim. 



Malzemeler 
  • 3 adet kabak(kabaklar küçükse 4 tane de olabilir)
  • 4-5 dal yeşil soğan
  • Yarım demet dereotu
  • 2-3 dal maydanoz
  • 2 dal nane
  • 1 Su bardağı kadar kaşar ya da beyaz peynir
  • 8 yemek kaşığı un
  • 3 yumurta
  • tuz, karabiber ve pul biber
  • 1 paket kabartma tozu
Yapımı
  • Rendelediğimiz kabakların suyunu sıkıyoruz ve bi 5 dakika bekledikten sonra tekrar suyunu sıkıyoruz. Güzel mücver yapmanın püf noktalarından biri kabakların suyunu iyi sıkmak. 
  • Kabakların üzerine: yumurtaları, ince doğranmış dereotunu, maydanozu, naneyi, yeşil soğanları ve peyniri ekleyelim. 
  • Bir tabakta ise kuru olan malzemeleri yani unu, kabartma tozunu, tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip karıştıralım daha sonra kabağın olduğu kaba ilave edip elimizle ya da bir kaşıkla karıştıralım. 
  • Bir tavaya bir su bardağı kadar yağ dökelim ve yağ ısındıktan sonra temiz bir kaşığı yağa batıralım. Bu kaşıkla mücverleri tavaya koyacağız. Yağa batırma nedenimse kabakların kaşığa çok fazla yapışmaması. 
  • Kaşık kaşık döktüğümüz kabakların bir yüzü kızarınca çatalla diğer yüzünü çevirelim ve kızartalım. 
  • Servis ederken isterseniz üzerine isterseniz bir tabağa sarımsaklı yoğurt koyup yemenizi öneririm. Yoğurt olmasa bile tek başına yine tadı harika. Aynı şekilde bu malzeme ve ölçüleri kullanarak fırında mücver de yapabilirsiniz. 

               İnstagram: emine_mutfakta 

Sephora Waterproof Eye Makeup Remover | Ürün Yorumları #6



              Merhaba bugün sizlerle yorumlarımı paylaşmak istediğim ürün 1 yıldan fazla süredir her makyajımda kullandığım Sephora Waterproof Eye Makeup Remover. Yani suya dayanıklı makyajı bile çıkarabilen çift bazlı göz makyaj temizleyicisi. 




Ürünü kısaca anlatmam gerekirse paraben, parfüm ve alkol içermiyor. Yağlı bir temizleyici olduğu için göz çevresi kuru olan kişiler çok sevecektir.
 Ben kullandıktan sonra yüzümü tekrar suyla duruluyorum. 
Daha önce farklı markaların temizleyicilerini de kullandım fakat favorim açık ara Sephora Waterproof Eye Makeup Remover. Kirpikleri güçlendirmek için içinde  flavonoitler ve zeytin özleri varmış fakat ben kirpikler üzerinde güçlendirici bir etkisini göremedim. 

içeriğini merak edenler için


Göz makyajında waterproof  ürünleri çıkarmasının yanında dudak için çok dayanıklı olan kissproof ürünleri de kolaylıkla çıkartıyor. 
Ürün yalnızca Sephora'larda satılıyor ve 200 ml, 125 ml ve 50 mllik boy seçenekleri var. 200 mllik olanların fiyatı 27 lira. Tabi güzel bir indirime denk gelirseniz çok daha uygun fiyata alabilirsiniz. Fiyat- performans oranı çok yüksek bir ürün bana göre. 

Benim bu ürünle ilgili görüşlerim böyleydi. Eğer sizin de favori makyaj temizleyicileriniz varsa lütfen benimle de yorum olarak paylaşın. 

Sevgiler...


              Merhaba bugün sizlerle yorumlarımı paylaşmak istediğim ürün 1 yıldan fazla süredir her makyajımda kullandığım Sephora Waterproof Eye Makeup Remover. Yani suya dayanıklı makyajı bile çıkarabilen çift bazlı göz makyaj temizleyicisi. 




Ürünü kısaca anlatmam gerekirse paraben, parfüm ve alkol içermiyor. Yağlı bir temizleyici olduğu için göz çevresi kuru olan kişiler çok sevecektir.
 Ben kullandıktan sonra yüzümü tekrar suyla duruluyorum. 
Daha önce farklı markaların temizleyicilerini de kullandım fakat favorim açık ara Sephora Waterproof Eye Makeup Remover. Kirpikleri güçlendirmek için içinde  flavonoitler ve zeytin özleri varmış fakat ben kirpikler üzerinde güçlendirici bir etkisini göremedim. 

içeriğini merak edenler için


Göz makyajında waterproof  ürünleri çıkarmasının yanında dudak için çok dayanıklı olan kissproof ürünleri de kolaylıkla çıkartıyor. 
Ürün yalnızca Sephora'larda satılıyor ve 200 ml, 125 ml ve 50 mllik boy seçenekleri var. 200 mllik olanların fiyatı 27 lira. Tabi güzel bir indirime denk gelirseniz çok daha uygun fiyata alabilirsiniz. Fiyat- performans oranı çok yüksek bir ürün bana göre. 

Benim bu ürünle ilgili görüşlerim böyleydi. Eğer sizin de favori makyaj temizleyicileriniz varsa lütfen benimle de yorum olarak paylaşın. 

Sevgiler...

Evde İce Tea Yapımı




                Merhabalar, Yaz'ın sıcağını iyice hissettiğimiz şu günlerce hem serinletici hem de kolay bir tarife ne dersiniz ? Dışarıdan alıp severek tükettiğimiz ice tea ya da Türkçe ismiyle soğuk çayı nasıl yapacağınızı anlattım :)




Malzemeler
  • Yeşil çay
  • 1 dilim limon
  • 2 yaprak nane
  • bir dilim şeftali
  • 2 çilek
  • 1 Tatlı kaşığı bal
  • Ve dilediğiniz diğer meyvelerden

Yapımı
  • Öncelikle yeşil çayı demleyelim ve soğumaya bırakalım. Eğer sıcakken meyveleri katarsak pişirebilir. 
  • Yeşil çay soğuduktan sonra bir sürahi ya da büyük bir bardağa alıp, içine balı atıp karıştıralım ve meyveleri de dilimleyip ekleyelim.
  • Naneyi ve limonu da ekledikten sonra sürahinin ya da bardağın ağzını kapatıp dolapta soğuduktan sonra ister meyveleri içindeyken isterseniz de süzüp tüketebilirsiniz
Yapımı gerçekten çok kolay ev yapımı ice tea artık tüketilmeye hazır. Afiyet olsun :)

                          İnstagram: @emine_mutfakta 



                Merhabalar, Yaz'ın sıcağını iyice hissettiğimiz şu günlerce hem serinletici hem de kolay bir tarife ne dersiniz ? Dışarıdan alıp severek tükettiğimiz ice tea ya da Türkçe ismiyle soğuk çayı nasıl yapacağınızı anlattım :)




Malzemeler
  • Yeşil çay
  • 1 dilim limon
  • 2 yaprak nane
  • bir dilim şeftali
  • 2 çilek
  • 1 Tatlı kaşığı bal
  • Ve dilediğiniz diğer meyvelerden

Yapımı
  • Öncelikle yeşil çayı demleyelim ve soğumaya bırakalım. Eğer sıcakken meyveleri katarsak pişirebilir. 
  • Yeşil çay soğuduktan sonra bir sürahi ya da büyük bir bardağa alıp, içine balı atıp karıştıralım ve meyveleri de dilimleyip ekleyelim.
  • Naneyi ve limonu da ekledikten sonra sürahinin ya da bardağın ağzını kapatıp dolapta soğuduktan sonra ister meyveleri içindeyken isterseniz de süzüp tüketebilirsiniz
Yapımı gerçekten çok kolay ev yapımı ice tea artık tüketilmeye hazır. Afiyet olsun :)

                          İnstagram: @emine_mutfakta 

Domates Çorbası



    Yeniden merhabalar, bugün blogun misafiri hem düşük kalorili hem de lezzetli domates çorbası.
Güzel bir domates çorbası yapmanın en önemli sırrı olgun ve güzel kokulu domatesleri kullanmak. Kış aylarında seralarda yetişen içi beyaz domateslerle güzel çorbalar yapmak biraz hayal fakat takvim bugün 8 Temmuz'u gösteriyor. Pazarda, manavda belki de bahçenizde çorba yapmak için harika domatesler bulabiliriz :) Son olarak 1 kase domates çorbası yaklaşık 70 kalori.



Malzemeler
  • 1 Kg domates
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 diş sarımsak 
  • 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 et bulyon 
  • tuz
  • üzeri için bolca kaşar

Yapımı
  • Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin ve bir tencereye alın. Üzerine et suyunu dökün. Eğer et suyu yoksa 2 et suyu bulyonu parçalayıp atın ve üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edin.
  • Bir diş sarımsağı da bıçakla hafifçe üzerine vurun ve domatesin içine atın. Sarımsağı ezmeye gerek yok. 
  • Başka bir tencerede unu ve tereyağını ve zeytinyağını unun kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun. 
  • Domatesleri yaklaşık 20 dakika kadar pişirdikten sonra blender yardımıyla hiç pürüz kalmayana kadar çekin. Eğer domates çekirdekleri varsa süzgeçten geçirin 
  • Domatesleri bir kepçe yardımıyla kavrulmuş unun içine dökün azar azar ve çırparak dökmelisiniz ki un topakları kalmasın. 
  • Üzerine tuzunu da ilave edip 5 dakika kadar kaynatın ve daha sonra 1 çay bardağı sütü ekleyip bir kaç dakika daha kaynattıktan sonra servise hazır. Ben bol kaşarla seviyorum ama damak tadınıza göre üzerine nane de koyabilirsiniz. 
Afiyet olsun. 

İnstagram: emine_mutfakta 


    Yeniden merhabalar, bugün blogun misafiri hem düşük kalorili hem de lezzetli domates çorbası.
Güzel bir domates çorbası yapmanın en önemli sırrı olgun ve güzel kokulu domatesleri kullanmak. Kış aylarında seralarda yetişen içi beyaz domateslerle güzel çorbalar yapmak biraz hayal fakat takvim bugün 8 Temmuz'u gösteriyor. Pazarda, manavda belki de bahçenizde çorba yapmak için harika domatesler bulabiliriz :) Son olarak 1 kase domates çorbası yaklaşık 70 kalori.



Malzemeler
  • 1 Kg domates
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 diş sarımsak 
  • 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 et bulyon 
  • tuz
  • üzeri için bolca kaşar

Yapımı
  • Domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin ve bir tencereye alın. Üzerine et suyunu dökün. Eğer et suyu yoksa 2 et suyu bulyonu parçalayıp atın ve üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edin.
  • Bir diş sarımsağı da bıçakla hafifçe üzerine vurun ve domatesin içine atın. Sarımsağı ezmeye gerek yok. 
  • Başka bir tencerede unu ve tereyağını ve zeytinyağını unun kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun. 
  • Domatesleri yaklaşık 20 dakika kadar pişirdikten sonra blender yardımıyla hiç pürüz kalmayana kadar çekin. Eğer domates çekirdekleri varsa süzgeçten geçirin 
  • Domatesleri bir kepçe yardımıyla kavrulmuş unun içine dökün azar azar ve çırparak dökmelisiniz ki un topakları kalmasın. 
  • Üzerine tuzunu da ilave edip 5 dakika kadar kaynatın ve daha sonra 1 çay bardağı sütü ekleyip bir kaç dakika daha kaynattıktan sonra servise hazır. Ben bol kaşarla seviyorum ama damak tadınıza göre üzerine nane de koyabilirsiniz. 
Afiyet olsun. 

İnstagram: emine_mutfakta 

Ev Yapımı Limonata




 

Herkese merhaba, bu sıcak Yaz günlerinde buz gibi bir limonataya ne dersiniz ? Hem yapımı çok kolay hem de iddia ediyorum tadı harika. 


Malzemeler
  • 1 adet portakal
  • 1 adet limon
  • 1 litre su
  • 1,5 su bardağı şeker
Yapımı
  • Limonu ve portakalı 1 gece önceden ya da 4-5 saat önceden buzluğa/derindondurucuya atın. 
  • Donan limon ve portakalı çıkarıp bi 10 dakika kadar bekletip küp küp doğrayın. 
  • Mutfak robotuna limon ve portakalı ekleyip üzerine de 1,5 su bardağı şekeri döküp 5 dakika kadar bekleyip robotu çalıştırın. 
  • Tamamen parçalanınca bir sürahiye alın ve üzerine 1 litre su ekleyip yarım saat kadar bekletip tülbentle ya da süzgeçle süzün. 
Nefis ev yapımı limonata tarifi işte bu kadar. Afiyet olsun :) 


Başka tariflerde görüşmek üzere :) 

                      İnstagram: @emine_mutfakta



 

Herkese merhaba, bu sıcak Yaz günlerinde buz gibi bir limonataya ne dersiniz ? Hem yapımı çok kolay hem de iddia ediyorum tadı harika. 


Malzemeler
  • 1 adet portakal
  • 1 adet limon
  • 1 litre su
  • 1,5 su bardağı şeker
Yapımı
  • Limonu ve portakalı 1 gece önceden ya da 4-5 saat önceden buzluğa/derindondurucuya atın. 
  • Donan limon ve portakalı çıkarıp bi 10 dakika kadar bekletip küp küp doğrayın. 
  • Mutfak robotuna limon ve portakalı ekleyip üzerine de 1,5 su bardağı şekeri döküp 5 dakika kadar bekleyip robotu çalıştırın. 
  • Tamamen parçalanınca bir sürahiye alın ve üzerine 1 litre su ekleyip yarım saat kadar bekletip tülbentle ya da süzgeçle süzün. 
Nefis ev yapımı limonata tarifi işte bu kadar. Afiyet olsun :) 


Başka tariflerde görüşmek üzere :) 

                      İnstagram: @emine_mutfakta

Ev Yapımı Ramazan Pidesi



           
Tekrar merhaba, birkaç gündür  biraz rahatsızdım ve yazı ekleyemedim. Eklenmeyi bekleyen yazılarımdan ilki ramazan pidesi tarifi. Hepimizin çok sevdiği ramazan pidesinin yeri ayrıdır, fırında kuyrukda beklenir sıcacık pide iftara yetiştirilir. Peki pideyi evde yapmaya kendi mutfak fırınınızın önünde beklemeye ne dersiniz ? 




  • 1.5 su bardağı süt (ılık)
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5.5 su bardağı un(markaya göre miktar değişebilir) 
  • 1 yemek kaşığı instant kuru maya veya 1/3 paket yaşmaya
Üzeri için 

  • 1 Yumurta sarısı
  • 1 Yarım su bardağı süt 
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • Bolca susam ve çörekotu

Yapımı 
  • Mayayı aktifleşmesi için bir kaseye koyun ve üzerine biraz su ve şekeri ekleyip aktifleşmesi için 5 dakika kadar bekleyin. 
  • 5 su bardağı unu yoğurma kabına koyun çok yumuşak kıvamlı bir hamur olmalı böylece pide yumuşak olacak. Eğer kıvamı yeterli olursa yarım bardak unu eklemenize gerek yok. 
  • Unun üzerine mayayı, daha sonra suyu, sütü, yağı, ve tuzu da döküp 10 dakika kadar yoğuralım. Yoğurduktan sonra üzerine streç film sarıp yarım saat mayalanması için dinlendirelim. 
  • Hamur mayalandıktan sonra tekrar yoğuralım ve 20 dakika kadar dinlendirelim. 
  • 3 ya da 4 parçaya ayıralım hamurları. Büyüklüğünü tepsinize göre ayarlayabilirsiniz. 
  • Üzerine sürmek için yumurta sarısını, sütü ve yoğurdu bir kaba alıp karıştırın ve elinizi bu sosla ıslatıp önce kenarlarını sonra da baklava dilimi yapar gibi ortasını ellerinizle hafif bastırarak şekillendirin. Son olarak susam ve çörekotunu da üzerine atın artık pideler fırına gitmeye hazır. 
  • 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin ve çıkardıktan sonra üzerine su serpiştirin ama bunu abartmadan yapın en fazla yarım çay bardağı kadar su serpmek yeterli. 
  • Pideleri sofra bezine ya da temiz bir örtüye sarın ve afiyetle tüketin .

Ramazan pidesi tarifi aslında evde kolaylıkla yapacağımız bir tarif aynı hamurla, peynirli pideler de yapabilirsiniz. Afiyet olsun 


           
Tekrar merhaba, birkaç gündür  biraz rahatsızdım ve yazı ekleyemedim. Eklenmeyi bekleyen yazılarımdan ilki ramazan pidesi tarifi. Hepimizin çok sevdiği ramazan pidesinin yeri ayrıdır, fırında kuyrukda beklenir sıcacık pide iftara yetiştirilir. Peki pideyi evde yapmaya kendi mutfak fırınınızın önünde beklemeye ne dersiniz ? 




  • 1.5 su bardağı süt (ılık)
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5.5 su bardağı un(markaya göre miktar değişebilir) 
  • 1 yemek kaşığı instant kuru maya veya 1/3 paket yaşmaya
Üzeri için 

  • 1 Yumurta sarısı
  • 1 Yarım su bardağı süt 
  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • Bolca susam ve çörekotu

Yapımı 
  • Mayayı aktifleşmesi için bir kaseye koyun ve üzerine biraz su ve şekeri ekleyip aktifleşmesi için 5 dakika kadar bekleyin. 
  • 5 su bardağı unu yoğurma kabına koyun çok yumuşak kıvamlı bir hamur olmalı böylece pide yumuşak olacak. Eğer kıvamı yeterli olursa yarım bardak unu eklemenize gerek yok. 
  • Unun üzerine mayayı, daha sonra suyu, sütü, yağı, ve tuzu da döküp 10 dakika kadar yoğuralım. Yoğurduktan sonra üzerine streç film sarıp yarım saat mayalanması için dinlendirelim. 
  • Hamur mayalandıktan sonra tekrar yoğuralım ve 20 dakika kadar dinlendirelim. 
  • 3 ya da 4 parçaya ayıralım hamurları. Büyüklüğünü tepsinize göre ayarlayabilirsiniz. 
  • Üzerine sürmek için yumurta sarısını, sütü ve yoğurdu bir kaba alıp karıştırın ve elinizi bu sosla ıslatıp önce kenarlarını sonra da baklava dilimi yapar gibi ortasını ellerinizle hafif bastırarak şekillendirin. Son olarak susam ve çörekotunu da üzerine atın artık pideler fırına gitmeye hazır. 
  • 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin ve çıkardıktan sonra üzerine su serpiştirin ama bunu abartmadan yapın en fazla yarım çay bardağı kadar su serpmek yeterli. 
  • Pideleri sofra bezine ya da temiz bir örtüye sarın ve afiyetle tüketin .

Ramazan pidesi tarifi aslında evde kolaylıkla yapacağımız bir tarif aynı hamurla, peynirli pideler de yapabilirsiniz. Afiyet olsun 

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı



Yeniden merhaba, ramazan ayı için tarifler vermeye devam ediyorum. Yapımı çok kolay olan hazır kemalpaşa tatlısını biraz muhallebiyle çok daha lezzetli hale getirmeye ne dersiniz ?





Hem çok kolay hem de lezzetli olan Muhallebili Kemalpaşa Tatlısını nasıl yaptığıma gelirsek


Malzemeler 

1 paket kemalpaşa tatlısı
1 litre süt 
2 dolu yemek kaşığı un
3 dolu yemek kaşığı mısır nişastası 
1 paket vanilya 
1 su bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı hindistancevizi




Yapımı: 
Kemalpaşa tatlısını paketin arkasındaki ölçülere göre pişirin ve soğumaya bırakın.
Unu, nişastayı, şekeri tencereye koyup üzerine sütü ekleyin ve çırpma teliyle çırpın. Kaynamaya başlayıp kıvamı koyulaşınca vanilyayı ve hindistancevizini ekleyin. Muhallebi kıvamına gelince ocağın altını kapatın. İsterseniz borcama isterseniz plastik fırın kaplarına kemalpaşa tatlılarını ters olarak dizin. Üzerine de muhallebiyi döküp dolapta 2 saat kadar dinlendirdikten sonra muhallebili kemalpaşa tatlısı servise hazır.




Bu fotoğrafta da avına sinsice yaklaşan yaramaz bir Adem görüyorsunuz :) Abla sen yapion diye yanıma gelip çilekleri çaktırmadan yedi :) 


Yeniden merhaba, ramazan ayı için tarifler vermeye devam ediyorum. Yapımı çok kolay olan hazır kemalpaşa tatlısını biraz muhallebiyle çok daha lezzetli hale getirmeye ne dersiniz ?





Hem çok kolay hem de lezzetli olan Muhallebili Kemalpaşa Tatlısını nasıl yaptığıma gelirsek


Malzemeler 

1 paket kemalpaşa tatlısı
1 litre süt 
2 dolu yemek kaşığı un
3 dolu yemek kaşığı mısır nişastası 
1 paket vanilya 
1 su bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı hindistancevizi




Yapımı: 
Kemalpaşa tatlısını paketin arkasındaki ölçülere göre pişirin ve soğumaya bırakın.
Unu, nişastayı, şekeri tencereye koyup üzerine sütü ekleyin ve çırpma teliyle çırpın. Kaynamaya başlayıp kıvamı koyulaşınca vanilyayı ve hindistancevizini ekleyin. Muhallebi kıvamına gelince ocağın altını kapatın. İsterseniz borcama isterseniz plastik fırın kaplarına kemalpaşa tatlılarını ters olarak dizin. Üzerine de muhallebiyi döküp dolapta 2 saat kadar dinlendirdikten sonra muhallebili kemalpaşa tatlısı servise hazır.




Bu fotoğrafta da avına sinsice yaklaşan yaramaz bir Adem görüyorsunuz :) Abla sen yapion diye yanıma gelip çilekleri çaktırmadan yedi :) 

Loreal Paris Infallible Ruj- 111 Parmanent Blush | Ürün Yorumları #5



Herkese yeniden merhaba, bugün sizlere kullandığım en en kalıcı ruj olan Loreal Paris Infallible serisinin 111 Parmanent Blush isimli ruju tanıtacağım. 



Rengini anlatmam gerekirse hoş bir gül kurusu ve pembelik barındıran nude denebilecek tonda bir ruj. Ürün 24 saat kalıcılık vaad ediyor ve bu vaadini sonuna kadar yerine getiriyor. Siz çıkarmadığınız sürece orada kalıyor. 

Ürünü çıkartmak için yağlı bir temizleyiciye ihtiyaç var ben Sephora'nın göz makyaj temizleyicisiyle çıkarıyorum, evet göz makyaj temizleyicisiyle çünkü elimdeki temizleyiciler arasında en iyi o temizliyor. 

Ürün 2 adımda uygulanıyor birincisi solda gördüğünüz ruj kısmı. 


İkinci kısım da ruju sürüp sabitlenmesini bekledikten sonra nemlendirmesi için sürülen bu beyaz nemlendirici. Ruj kısmının kokusu olmasa da nemlendiricisi çok hoş kokuyor. 

Gün içinde yağlı bir yemek yemediğiniz sürece akşama kadar tazelemenize gerek kalmayacaktır. Eğer elinizde yağlı bir temizleyici oksa zeytinyağı ile de kolayca temizleyebilirsiniz. 



Rujun dudaktaki görüşünü ve nemlendiricili ve mat halini de görebilmeniz için fotoğrafladım. Dudak rengimden aslında çok da farkı yok. Daha renksiz dudaklarda gül kurusu renginde, daha pembe dudaklarda pembemsi duracaktır. 


Bu fotoğrafta içerisindeki ışıltılar çok net çıkmış fakat dudakta ışıltıları görünmüyor desem yalan olmaz. Böyle ışıltılı görünmesinin  nedeni pencereden içeri süzülen gün ışığı. 
Sevmediğim tek yönü nemlendirici kısmını uygulamazsam dudaklarım  birbirine yapışıyormuş gibi oluyor. Aslında bunun nedeni de oldukça kalıcı olmasından dolayı. Bu ürüne dair gözlemlerim bu kadardı. Başka ürünlerde görüşmek üzere :)


Herkese yeniden merhaba, bugün sizlere kullandığım en en kalıcı ruj olan Loreal Paris Infallible serisinin 111 Parmanent Blush isimli ruju tanıtacağım. 



Rengini anlatmam gerekirse hoş bir gül kurusu ve pembelik barındıran nude denebilecek tonda bir ruj. Ürün 24 saat kalıcılık vaad ediyor ve bu vaadini sonuna kadar yerine getiriyor. Siz çıkarmadığınız sürece orada kalıyor. 

Ürünü çıkartmak için yağlı bir temizleyiciye ihtiyaç var ben Sephora'nın göz makyaj temizleyicisiyle çıkarıyorum, evet göz makyaj temizleyicisiyle çünkü elimdeki temizleyiciler arasında en iyi o temizliyor. 

Ürün 2 adımda uygulanıyor birincisi solda gördüğünüz ruj kısmı. 


İkinci kısım da ruju sürüp sabitlenmesini bekledikten sonra nemlendirmesi için sürülen bu beyaz nemlendirici. Ruj kısmının kokusu olmasa da nemlendiricisi çok hoş kokuyor. 

Gün içinde yağlı bir yemek yemediğiniz sürece akşama kadar tazelemenize gerek kalmayacaktır. Eğer elinizde yağlı bir temizleyici oksa zeytinyağı ile de kolayca temizleyebilirsiniz. 



Rujun dudaktaki görüşünü ve nemlendiricili ve mat halini de görebilmeniz için fotoğrafladım. Dudak rengimden aslında çok da farkı yok. Daha renksiz dudaklarda gül kurusu renginde, daha pembe dudaklarda pembemsi duracaktır. 


Bu fotoğrafta içerisindeki ışıltılar çok net çıkmış fakat dudakta ışıltıları görünmüyor desem yalan olmaz. Böyle ışıltılı görünmesinin  nedeni pencereden içeri süzülen gün ışığı. 
Sevmediğim tek yönü nemlendirici kısmını uygulamazsam dudaklarım  birbirine yapışıyormuş gibi oluyor. Aslında bunun nedeni de oldukça kalıcı olmasından dolayı. Bu ürüne dair gözlemlerim bu kadardı. Başka ürünlerde görüşmek üzere :)

Sebzeli Tepsi Kebabı





İftar için hem hafif hem de çok besleyici bir tarifim var:  Sebzeli Tepsi Kebabı




Malzemeler 

1,5 kilo patlıcan 
4 patates
2 kabak
2 çarliston biber
2 domates

Köftesi için;
400 gram kıyma 
Yarım paket köfte harcı
1 yumurta 
2 yemek kaşığı kadar bayatlamış ekmek ufağı
1 biber bir kaç dal maydanoz ve dereotu
3 diş sarımsak 
1 tane soğan

Üzerine sos için
1 çay kaşığı salça 
1 çay kaşığı köri 
Yarım çay kaşığı karabiber
Damak tadınıza göre tuz
1 su bardağı sıcak su 

Yapımı

Öncelikle köfteleri hazırlayıp dolapta dinlendirmemiz gerek. Mutfak robotuna biberi, sarımsağı, dereotu ve maydanozu son olarak da soğanı 2 parçaya bölüp mutfak robotunu çalıştıralım. Tüm malzemeler ince ince doğrandıktan sonra kıymanın üzerine dökelim ve yumurta, köfte harcı ve bayat ekmeği ekleyelim. 
5 dakika yoğurduktan sonra ağzını kapalım ve dolaba alalım. 
Patlıcanların kabuğunu şerit halinde kesip 2 cm kalınlığında yuvarlak olarak doğrayalım. Bir kabın içine koyup üzerine tuz atıp su ekleyelim ki acısı çıksın. 
Daha sonra sırasıyla kabakları, patlıcanları biberleri ve domatesleri daire şeklinde doğrayalım. 
Sudan çıkardığımız patlıcanları yağda 2 dakika kadar kızartalım. Sırasıyla kabak ve patatesleri de kızartacağız fakat pişmesine gerek yok. 2 dakika kızartmak onları lezzetlendirmek için yeterli. Kızarttığımız sebzeleri yağlı kağıt üzerine alalım. Yuvarlak bir tepsiye malzemeleri sırayla dizelim. Köfteleri de aynı sebzeler gibi yuvarlak şekil vererek dizelim. Fotoğraftaki gibi tüm tepsi dolunca üzerine salça, köri, karabiber ve sıcak su döktüğümüz karışımı döküp önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 40-50 dakika kadar pişirelim.





İftar için hem hafif hem de çok besleyici bir tarifim var:  Sebzeli Tepsi Kebabı




Malzemeler 

1,5 kilo patlıcan 
4 patates
2 kabak
2 çarliston biber
2 domates

Köftesi için;
400 gram kıyma 
Yarım paket köfte harcı
1 yumurta 
2 yemek kaşığı kadar bayatlamış ekmek ufağı
1 biber bir kaç dal maydanoz ve dereotu
3 diş sarımsak 
1 tane soğan

Üzerine sos için
1 çay kaşığı salça 
1 çay kaşığı köri 
Yarım çay kaşığı karabiber
Damak tadınıza göre tuz
1 su bardağı sıcak su 

Yapımı

Öncelikle köfteleri hazırlayıp dolapta dinlendirmemiz gerek. Mutfak robotuna biberi, sarımsağı, dereotu ve maydanozu son olarak da soğanı 2 parçaya bölüp mutfak robotunu çalıştıralım. Tüm malzemeler ince ince doğrandıktan sonra kıymanın üzerine dökelim ve yumurta, köfte harcı ve bayat ekmeği ekleyelim. 
5 dakika yoğurduktan sonra ağzını kapalım ve dolaba alalım. 
Patlıcanların kabuğunu şerit halinde kesip 2 cm kalınlığında yuvarlak olarak doğrayalım. Bir kabın içine koyup üzerine tuz atıp su ekleyelim ki acısı çıksın. 
Daha sonra sırasıyla kabakları, patlıcanları biberleri ve domatesleri daire şeklinde doğrayalım. 
Sudan çıkardığımız patlıcanları yağda 2 dakika kadar kızartalım. Sırasıyla kabak ve patatesleri de kızartacağız fakat pişmesine gerek yok. 2 dakika kızartmak onları lezzetlendirmek için yeterli. Kızarttığımız sebzeleri yağlı kağıt üzerine alalım. Yuvarlak bir tepsiye malzemeleri sırayla dizelim. Köfteleri de aynı sebzeler gibi yuvarlak şekil vererek dizelim. Fotoğraftaki gibi tüm tepsi dolunca üzerine salça, köri, karabiber ve sıcak su döktüğümüz karışımı döküp önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 40-50 dakika kadar pişirelim.

Domates Soslu Kozalak Mantı



Ramazan Ayı'nın 4. gününe kavuştuğumuz şu günde herkese merhaba, Şu sıralar sosyal medyada bolca gördüğüm kozalak mantı  ben de denemesem eksik kalırdım. Yapım kolaylığı sunum şıklığı ile bence 10 üzerinden 8. 
Gördüğüm tüm tarifler kıymalı yapılmıştı ben de farkımı katmalıyım dedim ve kıyma yerine domates sos kullandım. 

Aslında azıcık da yaktım börekleri pişirirken sunum da pek özenli olmadı. Size iftar için fikir olması için yine de paylaşmak istedim. 

Malzemeler
  • 2 adet yufka
  • 1 pipet
Sosu için;
  • 1 domates
  • birer tutam karabiber, pul biber ve tuz
  • 1 çay kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 diş sarımsak 


Yapımı
-Yufkaları önce 4 parçaya daha sonra da her bir dört parçayı 3e ya da 4e bölelim. 
-Bir pipet yardımıyla yufkaları fotoğraftaki gibi sarıyoruz ve açılmaması için ucunu ıslatalım. 
Yufkaları sarmayı bitirdikten sonra 1 Domatesi rendeleyelim ve tavaya biraz sıvıyağ döküp domatesi ve tuzu ekleyip pişirelim. Biraz kaynamaya başladıysa salçayı ve karabiberle pul biberi de ekleyelim. İsterseniz domates sosuna da sarımsak ekleyebilirsiniz lezzetini çok fazla arttıracaktır fakat 18 saatlik uzun bir açlıktan sonra düşen tansiyonu ekstra sarımsaklarla yerlerde süründürmeyelim. 
- Domates sosu 4 dakika kadar kısık ateşte pişirildikten sonra altını kapatalım. 
-Bir tavaya biraz sıvıyağ ekleyelim ve yağ ısınınca yufkaların bir kısmını ekleyelim. Her yeri kızarınca peçete koyduğumuz bir tepsiye alalım yağını çekerken bir kaseye yoğurt koyalım sarımsakları bıçakla ezip üzerine bir tutam tuz atalım ve ince ince doğrayalım. Tuz daha da sulanmasını ve yoğurda daha iyi tat vermesini sağlayacak. 
- Son olarak sunum tabağına kızartılmış yufkaları dizelim. Üzerine yoğurdu ve son olarak domates sosunu ekleyelim. 
                                              Afiyet olsun :) 

Kıyma sevmeyenlerin ya da kıyma yerine farklı bir lezzet arayanlar için Domates Soslu Kozalak Mantı hazır ellerinize sağlık.



Ramazan Ayı'nın 4. gününe kavuştuğumuz şu günde herkese merhaba, Şu sıralar sosyal medyada bolca gördüğüm kozalak mantı  ben de denemesem eksik kalırdım. Yapım kolaylığı sunum şıklığı ile bence 10 üzerinden 8. 
Gördüğüm tüm tarifler kıymalı yapılmıştı ben de farkımı katmalıyım dedim ve kıyma yerine domates sos kullandım. 

Aslında azıcık da yaktım börekleri pişirirken sunum da pek özenli olmadı. Size iftar için fikir olması için yine de paylaşmak istedim. 

Malzemeler
  • 2 adet yufka
  • 1 pipet
Sosu için;
  • 1 domates
  • birer tutam karabiber, pul biber ve tuz
  • 1 çay kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 diş sarımsak 


Yapımı
-Yufkaları önce 4 parçaya daha sonra da her bir dört parçayı 3e ya da 4e bölelim. 
-Bir pipet yardımıyla yufkaları fotoğraftaki gibi sarıyoruz ve açılmaması için ucunu ıslatalım. 
Yufkaları sarmayı bitirdikten sonra 1 Domatesi rendeleyelim ve tavaya biraz sıvıyağ döküp domatesi ve tuzu ekleyip pişirelim. Biraz kaynamaya başladıysa salçayı ve karabiberle pul biberi de ekleyelim. İsterseniz domates sosuna da sarımsak ekleyebilirsiniz lezzetini çok fazla arttıracaktır fakat 18 saatlik uzun bir açlıktan sonra düşen tansiyonu ekstra sarımsaklarla yerlerde süründürmeyelim. 
- Domates sosu 4 dakika kadar kısık ateşte pişirildikten sonra altını kapatalım. 
-Bir tavaya biraz sıvıyağ ekleyelim ve yağ ısınınca yufkaların bir kısmını ekleyelim. Her yeri kızarınca peçete koyduğumuz bir tepsiye alalım yağını çekerken bir kaseye yoğurt koyalım sarımsakları bıçakla ezip üzerine bir tutam tuz atalım ve ince ince doğrayalım. Tuz daha da sulanmasını ve yoğurda daha iyi tat vermesini sağlayacak. 
- Son olarak sunum tabağına kızartılmış yufkaları dizelim. Üzerine yoğurdu ve son olarak domates sosunu ekleyelim. 
                                              Afiyet olsun :) 

Kıyma sevmeyenlerin ya da kıyma yerine farklı bir lezzet arayanlar için Domates Soslu Kozalak Mantı hazır ellerinize sağlık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

EMİNE MUTFAKTA COPYRIGHT©2015. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. WEB TASARIM:BELLA DESIGN