Bumerang - Yazarkafe

Ayva Reçeli Yapımı

Yazdığımı sandığım ama yazmadığımı bugün fark ettiğim geç kalmışlıkta çığır açtığım bir yazıyla merhaba :)

Bu reçeli ben Aralık sonunda yapmıştım fakat telefonum bozulunca tüm fotoğraflar gitmişti. Sonra tekrar ayva reçeli yaptım ve bu defa çekip yazayım dedim (!) 
Yazmadığımı sabah fark ettim ve şimdi başladım yazmaya fakat ayvanın mevsimi geçiyor. Artık kışa yaparsanız tarifim aklınızda bulunsun. 



Malzemeler
  • 1 Kg ayva için
  • 1 kg Şeker
  • Yarım limon
  • 5-6 ayva çekirdeği
  • 4 su bardağı su


  • Ayvaları kabularını soyduktan sonra küp küp doğrayalım. 

  • Biraz kararma oluyor ama önemli değil. Ayvaları doğradıktan sonra yıkayalım ve üzerine şekeri dökelim.
  • Şekerle ve suyla birlikte en az 4-5 saat bekletirseniz daha güzel olur fakat beklemek istemezseniz ocağa alıp kısık ateşte pişirmeye başlayabilirsiniz. 
  • Ayvayı doğrarken çekirdeklerinden 5-6 tane ayırın ve reçel kaynarken içine atın. Bu çekirdekler daha güzel renk almasını sağlıyor. 
  • Kıvamına gelinceye kadar kaynatın (en az 1 saat) 
  • Kıvamı reçel gibi olduktan sonra ocağın altını kapatıp limonu sıkın. 
  • Kavanozlara doldurup uzun süre bozulmadan tüketebilirsiniz. 

                  İnstagram hesabım : emine_mutfakta

Yazdığımı sandığım ama yazmadığımı bugün fark ettiğim geç kalmışlıkta çığır açtığım bir yazıyla merhaba :)

Bu reçeli ben Aralık sonunda yapmıştım fakat telefonum bozulunca tüm fotoğraflar gitmişti. Sonra tekrar ayva reçeli yaptım ve bu defa çekip yazayım dedim (!) 
Yazmadığımı sabah fark ettim ve şimdi başladım yazmaya fakat ayvanın mevsimi geçiyor. Artık kışa yaparsanız tarifim aklınızda bulunsun. 



Malzemeler
  • 1 Kg ayva için
  • 1 kg Şeker
  • Yarım limon
  • 5-6 ayva çekirdeği
  • 4 su bardağı su


  • Ayvaları kabularını soyduktan sonra küp küp doğrayalım. 

  • Biraz kararma oluyor ama önemli değil. Ayvaları doğradıktan sonra yıkayalım ve üzerine şekeri dökelim.
  • Şekerle ve suyla birlikte en az 4-5 saat bekletirseniz daha güzel olur fakat beklemek istemezseniz ocağa alıp kısık ateşte pişirmeye başlayabilirsiniz. 
  • Ayvayı doğrarken çekirdeklerinden 5-6 tane ayırın ve reçel kaynarken içine atın. Bu çekirdekler daha güzel renk almasını sağlıyor. 
  • Kıvamına gelinceye kadar kaynatın (en az 1 saat) 
  • Kıvamı reçel gibi olduktan sonra ocağın altını kapatıp limonu sıkın. 
  • Kavanozlara doldurup uzun süre bozulmadan tüketebilirsiniz. 

                  İnstagram hesabım : emine_mutfakta

AVENE TERMAL SUYU

Merhaba! Bir süredir aklımda olan artık yazmalıyım dediğim ürünle karşınızdayım Avene Termal Su.
Bir sudan çok ama çok fazlası kendisi. 2 aydır her gün kullandım ve artık sizlerle de izlenimlerimi paylaşmalıyım. 



Termal sular nedir ?

Normal sulardan farklı olarak içeriğindeki mineraller sayesinde cildi yenilemeyi, 7.5 pH değeriyle cildin pH dengesini sağlamayı, tahrişi ve kızarıklığı azaltmayı, cildi nemli tutmak bazı vaatlerinden bir kısmı. 

Nerelerde kullanıyorum ? 

- Ben bu ürünü özellikle akşamları cildimi temizleyip nemlendirdikten sonra yüzüme sıkıyorum ve silmeden nemlendiriciyle birlikte cildimin emmesini bekliyorum. 
- Eğer kuru ciltliyseniz nemlendirseniz de o pütürlü kuru ciltten rahatsızsanız bu yöntemi kesinlikle tavsiye ederim.
- Grip olduysanız silmekten yıpranan burnunuza sıkabilir ya da bir makyaj pamuğuna sıkıp burnunuzu yumuşatmak için kullanabilirsiniz. 
- Epilasyon ya da ağda sonrası vücudunuzun kızaran bölgelerinde, iple kaş- bıyık aldıktan sonra kızaran bölgelerde kızarıklıkları azaltmak için kullanabilirsiniz. 
- Diz kapaklarınız ya da dirsekleriniz kuruysa yumuşatmak için kullanabilirsiniz. 
- Makyajdan sonra daha nemli bir görüntü istiyorsam makyajım bittikten sonra biraz sıkıyorum ve hem makyaj cildime daha iyi oturuyor hem de nemli kalıyor. 
- Fondöten fırçamı ya da BB süngeri bu suyla ıslatıp uyguladıktan sonra fondötenden harika sonuç aldım. 



Kullanmadım fakat şu alanlarda da kullanılıyor:
-Arı, böcek, sivrisinek sokmalarında
- Kaşıntıdan oluşan kuruluk ve yaralarda
- Güneş yanıkları ve Güneş kızarıklıklarında
- Sivilce yaralarında
- Yanıklarda dolaba koyup sıkarsanız cildi ferahlatıyor
- Tonik olarak
- Traş sonrası cildi yatıştırmak için
- Pişiklerde 






Merak edenler için ürünün arka yüzü ve içeriği böyle. 


Sprey şişede ve 50 ml, 150 ml, 300 ml olarak 3 boyda satılıyor Avene Termal Sular. Eczanelerde ve internette kolayca ulaşabiliceğiniz bir ürün. Bendeki 150 ml olanı ve 20 lira civarına satılıyor. 

Sonuç olarak kesinlikle bitirsem tekrar alacağım bir ürün termal su belki başka markaların da denerim. Oldukça fazla kullanım alanıyla fiyatını hak eden bir ürün. 

İnstagram: emine_mutfakta

Sevgiler...
Merhaba! Bir süredir aklımda olan artık yazmalıyım dediğim ürünle karşınızdayım Avene Termal Su.
Bir sudan çok ama çok fazlası kendisi. 2 aydır her gün kullandım ve artık sizlerle de izlenimlerimi paylaşmalıyım. 



Termal sular nedir ?

Normal sulardan farklı olarak içeriğindeki mineraller sayesinde cildi yenilemeyi, 7.5 pH değeriyle cildin pH dengesini sağlamayı, tahrişi ve kızarıklığı azaltmayı, cildi nemli tutmak bazı vaatlerinden bir kısmı. 

Nerelerde kullanıyorum ? 

- Ben bu ürünü özellikle akşamları cildimi temizleyip nemlendirdikten sonra yüzüme sıkıyorum ve silmeden nemlendiriciyle birlikte cildimin emmesini bekliyorum. 
- Eğer kuru ciltliyseniz nemlendirseniz de o pütürlü kuru ciltten rahatsızsanız bu yöntemi kesinlikle tavsiye ederim.
- Grip olduysanız silmekten yıpranan burnunuza sıkabilir ya da bir makyaj pamuğuna sıkıp burnunuzu yumuşatmak için kullanabilirsiniz. 
- Epilasyon ya da ağda sonrası vücudunuzun kızaran bölgelerinde, iple kaş- bıyık aldıktan sonra kızaran bölgelerde kızarıklıkları azaltmak için kullanabilirsiniz. 
- Diz kapaklarınız ya da dirsekleriniz kuruysa yumuşatmak için kullanabilirsiniz. 
- Makyajdan sonra daha nemli bir görüntü istiyorsam makyajım bittikten sonra biraz sıkıyorum ve hem makyaj cildime daha iyi oturuyor hem de nemli kalıyor. 
- Fondöten fırçamı ya da BB süngeri bu suyla ıslatıp uyguladıktan sonra fondötenden harika sonuç aldım. 



Kullanmadım fakat şu alanlarda da kullanılıyor:
-Arı, böcek, sivrisinek sokmalarında
- Kaşıntıdan oluşan kuruluk ve yaralarda
- Güneş yanıkları ve Güneş kızarıklıklarında
- Sivilce yaralarında
- Yanıklarda dolaba koyup sıkarsanız cildi ferahlatıyor
- Tonik olarak
- Traş sonrası cildi yatıştırmak için
- Pişiklerde 






Merak edenler için ürünün arka yüzü ve içeriği böyle. 


Sprey şişede ve 50 ml, 150 ml, 300 ml olarak 3 boyda satılıyor Avene Termal Sular. Eczanelerde ve internette kolayca ulaşabiliceğiniz bir ürün. Bendeki 150 ml olanı ve 20 lira civarına satılıyor. 

Sonuç olarak kesinlikle bitirsem tekrar alacağım bir ürün termal su belki başka markaların da denerim. Oldukça fazla kullanım alanıyla fiyatını hak eden bir ürün. 

İnstagram: emine_mutfakta

Sevgiler...

Acı Marul Salatası


Otlara, taze baharatlara oldum olası ilgili biriyimdir. Araştırarak hangisi yenir, hangisi yenmez, nasıl tüketilir diye çoğunu araştırıyorum.
Bu otları tanımanı en güzel yolu orada yaşayan insanlardan öğrenmektir.
Geçen hafta memlekete gidince ben de fırsattan istifade acı marul ile tanıştım. Ege ve İç Anadolu bölgesinde bu aylarda bağlarda, bahçelerde bolca acı marul görmek mümkün.


İşte bu arkadaş acı marul. Normal maruldan biraz daha baskın bir tadı var ve yabani olarak yetişiyor. Her yerde olmasına rağmen köy pazarında da kilosu 5 liraya satılmasına şaşırdım doğrusu.



Bunlar da normal marul. Henüz çok büyümemişler.




Fırında közlediğim patatesleri soyup normal maruldan, acı maruldan ve biraz taze soğandan ekleyip üzerine tuz ve zeytinyağı dökerek bu salatayı yaptım.

Buram buram Anadolu tadındaki tarifim böyleydi :)

Otlara, taze baharatlara oldum olası ilgili biriyimdir. Araştırarak hangisi yenir, hangisi yenmez, nasıl tüketilir diye çoğunu araştırıyorum.
Bu otları tanımanı en güzel yolu orada yaşayan insanlardan öğrenmektir.
Geçen hafta memlekete gidince ben de fırsattan istifade acı marul ile tanıştım. Ege ve İç Anadolu bölgesinde bu aylarda bağlarda, bahçelerde bolca acı marul görmek mümkün.


İşte bu arkadaş acı marul. Normal maruldan biraz daha baskın bir tadı var ve yabani olarak yetişiyor. Her yerde olmasına rağmen köy pazarında da kilosu 5 liraya satılmasına şaşırdım doğrusu.



Bunlar da normal marul. Henüz çok büyümemişler.




Fırında közlediğim patatesleri soyup normal maruldan, acı maruldan ve biraz taze soğandan ekleyip üzerine tuz ve zeytinyağı dökerek bu salatayı yaptım.

Buram buram Anadolu tadındaki tarifim böyleydi :)

ŞALGAMLI BULGUR SALATASI





Malzemeler

▪ 1,5 su bardağı bulgur
▪ 1 su bardağı dondurulmuş mısır
▪ Yarım demet dereotu
▪2-3 taze soğan
▪ Acısız şalgam suyu
▪ Limon suyu, tuz, zeytinyağı






Yapımı 

Bulguru yıkadıktan sonra bir tencereye alalım. Üzerine 1 su bardağı kadar şalgam suyu dökelim. 

▪ Şalgam suyunda ölçü vermedim çünkü suyunu çektikçe bulgurları kontrol edin. Halen sertse biraz daha şalgam suyu ekleyin. 

▪ Mısırı da bir tencereye koyup üzerine biraz su ekleyin ve 5 dakika kadar kaynatın. ▪ Mısır pişerken, bulgur soğurken dereotunu ve taze soğanı ince ince doğrayın. ▪ mısırı ocaktan alıp süzgece dökün.

 ▪ Yeşilliklerin içine bulguru ekledikten sonra mısırları ekleyin. 
İsterseniz kornişon turşu da koyabilirsiniz. 

▪ Yağ, limon ve tuz attıktan sonra karıştırıp servise hazır. 


İnstagram hesabım: emine mutfakta




Malzemeler

▪ 1,5 su bardağı bulgur
▪ 1 su bardağı dondurulmuş mısır
▪ Yarım demet dereotu
▪2-3 taze soğan
▪ Acısız şalgam suyu
▪ Limon suyu, tuz, zeytinyağı






Yapımı 

Bulguru yıkadıktan sonra bir tencereye alalım. Üzerine 1 su bardağı kadar şalgam suyu dökelim. 

▪ Şalgam suyunda ölçü vermedim çünkü suyunu çektikçe bulgurları kontrol edin. Halen sertse biraz daha şalgam suyu ekleyin. 

▪ Mısırı da bir tencereye koyup üzerine biraz su ekleyin ve 5 dakika kadar kaynatın. ▪ Mısır pişerken, bulgur soğurken dereotunu ve taze soğanı ince ince doğrayın. ▪ mısırı ocaktan alıp süzgece dökün.

 ▪ Yeşilliklerin içine bulguru ekledikten sonra mısırları ekleyin. 
İsterseniz kornişon turşu da koyabilirsiniz. 

▪ Yağ, limon ve tuz attıktan sonra karıştırıp servise hazır. 


İnstagram hesabım: emine mutfakta

Kalp Pizza

 Cumartesi günü  Tijen Aktay'la birlikte Lezzet Yazarları Derneğinde çok güzel bir 5 çayı etkinliğine katılmıştım ve burada nefis 2 tarif yaptık. 
Bu tariflerden ilki kalp pizza. Sevdikleriniz için hediye olarak bile yapılabilecek güzellikte bir pizza. 

Yapımı da tarifi de bir o kadar kolay olan kalp pizzanın tarifi şöyle: 





Malzemeler

Kalp Pizza 



▪ 500 gr un ▪ 1 paket instant maya

 ▪ 1 yemek kaşığı zeytinyağı
▪ 270 ml ılık su (1,5 su bardağına yakın
▪ 2 çay kaşığı toz şeker
▪ 2 çay kaşığı tuz

Üzerine ▪ 300 gr rendelenmiş kaşar peyniri
▪ 100 gr sucuk
▪ 100 gr salam
▪ 2 kırmızı biber
▪ 1 çay bardağı mısır
▪ 1,5 çay bardağı domates püresi
▪ 1 diş sarımsak
▪ 1 çay kaşığı toz fesleğen
▪ 1 tatlı kaşığı toz şeker
▪ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
▪ tuz, karabiber



Yapılışı
▪ hamur için unu, şekeri, tuzu, mayayı derin bir kâsede karıştırın. Ortasını açıp, zeytinyağını ve suyu ekleyip az yapışan bir hamur haline gelene kadar yoğurun. Hamuru 4 bezeye ayırıp üzerini streç filmle kapatın. En az 1 saat mayalanmaya bırakın. Vaktiniz varsa 1 gece buzdolabında bekletirseniz pizza hamurunun lezzetini katlarsınız. ▪ Domates sosu için zeytinyağını, doğradığınız sarımsağı, domates püresini, tuzu, şekeri ve fesleğeni ekleyip kaynatın. 

▪ kaynamaya başlayınca 7-8 dakika kısık ateşte pişirip soğumaya bırakın.
▪ Mayalanan hamuru tezgahın üzerine alıp biraz un serperek merdane ile istediğiniz incelikte açın.
▪ kalp şeklini vermek isterseniz bıçakla keserek yapabilirsiniz. 

▪ Üzerine domates sosunu sürüp peyniri serpiştirin.



▪ Kalp şeklindeki kalıplarla kestiğiniz salam, sucuk ve biberleri pizzanın üzerine koyun ve mısır serpiştirin. ▪ Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin. 


Afiyet olsun :) 

 İnstagram: emine_mutfakta


 Cumartesi günü  Tijen Aktay'la birlikte Lezzet Yazarları Derneğinde çok güzel bir 5 çayı etkinliğine katılmıştım ve burada nefis 2 tarif yaptık. 
Bu tariflerden ilki kalp pizza. Sevdikleriniz için hediye olarak bile yapılabilecek güzellikte bir pizza. 

Yapımı da tarifi de bir o kadar kolay olan kalp pizzanın tarifi şöyle: 





Malzemeler

Kalp Pizza 



▪ 500 gr un ▪ 1 paket instant maya

 ▪ 1 yemek kaşığı zeytinyağı
▪ 270 ml ılık su (1,5 su bardağına yakın
▪ 2 çay kaşığı toz şeker
▪ 2 çay kaşığı tuz

Üzerine ▪ 300 gr rendelenmiş kaşar peyniri
▪ 100 gr sucuk
▪ 100 gr salam
▪ 2 kırmızı biber
▪ 1 çay bardağı mısır
▪ 1,5 çay bardağı domates püresi
▪ 1 diş sarımsak
▪ 1 çay kaşığı toz fesleğen
▪ 1 tatlı kaşığı toz şeker
▪ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
▪ tuz, karabiber



Yapılışı
▪ hamur için unu, şekeri, tuzu, mayayı derin bir kâsede karıştırın. Ortasını açıp, zeytinyağını ve suyu ekleyip az yapışan bir hamur haline gelene kadar yoğurun. Hamuru 4 bezeye ayırıp üzerini streç filmle kapatın. En az 1 saat mayalanmaya bırakın. Vaktiniz varsa 1 gece buzdolabında bekletirseniz pizza hamurunun lezzetini katlarsınız. ▪ Domates sosu için zeytinyağını, doğradığınız sarımsağı, domates püresini, tuzu, şekeri ve fesleğeni ekleyip kaynatın. 

▪ kaynamaya başlayınca 7-8 dakika kısık ateşte pişirip soğumaya bırakın.
▪ Mayalanan hamuru tezgahın üzerine alıp biraz un serperek merdane ile istediğiniz incelikte açın.
▪ kalp şeklini vermek isterseniz bıçakla keserek yapabilirsiniz. 

▪ Üzerine domates sosunu sürüp peyniri serpiştirin.



▪ Kalp şeklindeki kalıplarla kestiğiniz salam, sucuk ve biberleri pizzanın üzerine koyun ve mısır serpiştirin. ▪ Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin. 


Afiyet olsun :) 

 İnstagram: emine_mutfakta


CHİA PUDİNGİ



Son yılların çok popüler gıdalarında biri de chia tohumu. Son yıllarda popüler olduğuna bakmayın kendisi çoook eski bir gıda. Aztek ve Mayaların mucize gıdasıymış. Aztek ve mayalarda yemeğin her alanında kullanılmış. "chia" Maya dilinde güç anlamına gelen kelimeden almış adını. 
Düşünün ne kadar yararlı. 


M.Ö 3500 yılları civarında insanlar tarafından kullanılmaya başlanmış chia tohumu böyle bir şey. Ben mavi haşhaşa çok benzetiyorum. 

Elinize alınca sıradan bir tohumdan farklı görünmese de su, yoğurt, süt gibi sıvılarla birleşince şişmeye başlıyor. 1 tohum kendinin 3-4 katı kadar büyüyor. 


100 g chia tohumunun besin değerleri de böyle. 

Peki chia puddingi nasıl yapılıyor. 

Chia tohumu en hızlı suda şişiyor. bir bardak suya 1 tatlı kaşığı tohum atarsanız yarım saat içinde suyun hepsini çekerek şişiyor ve jölemsi bir kıvam alıyor. Daha sonra sütle karıştırarak üzerine sevdiğiniz meyvelerden koyup biraz tarçın dökerek tüketebilirsiniz. 
Tabi damak tadınıza göre bal, kakao, kuru meyve vs eklenebilir. 




Görseldeki chia puddingini nasıl yaptım ?

1 su bardağı süte 1-1,5 yemek kaşığı chia tohumu ekleyip geceden dolaba koydum. 6-7 saat dolapta bekledi ama 3 saat beklemesi de yeterli. Üzerine 1 muzu dilimledim ve biraz tarçın ekledim. 

 Chianın belirli bir tadı olmadığı için hem tatlılarda hem tuzlularda kullanılabiliyor. Eğer daha çok chialı tarif yazmamı isterseniz yorumlarda belirtin :)






Son yılların çok popüler gıdalarında biri de chia tohumu. Son yıllarda popüler olduğuna bakmayın kendisi çoook eski bir gıda. Aztek ve Mayaların mucize gıdasıymış. Aztek ve mayalarda yemeğin her alanında kullanılmış. "chia" Maya dilinde güç anlamına gelen kelimeden almış adını. 
Düşünün ne kadar yararlı. 


M.Ö 3500 yılları civarında insanlar tarafından kullanılmaya başlanmış chia tohumu böyle bir şey. Ben mavi haşhaşa çok benzetiyorum. 

Elinize alınca sıradan bir tohumdan farklı görünmese de su, yoğurt, süt gibi sıvılarla birleşince şişmeye başlıyor. 1 tohum kendinin 3-4 katı kadar büyüyor. 


100 g chia tohumunun besin değerleri de böyle. 

Peki chia puddingi nasıl yapılıyor. 

Chia tohumu en hızlı suda şişiyor. bir bardak suya 1 tatlı kaşığı tohum atarsanız yarım saat içinde suyun hepsini çekerek şişiyor ve jölemsi bir kıvam alıyor. Daha sonra sütle karıştırarak üzerine sevdiğiniz meyvelerden koyup biraz tarçın dökerek tüketebilirsiniz. 
Tabi damak tadınıza göre bal, kakao, kuru meyve vs eklenebilir. 




Görseldeki chia puddingini nasıl yaptım ?

1 su bardağı süte 1-1,5 yemek kaşığı chia tohumu ekleyip geceden dolaba koydum. 6-7 saat dolapta bekledi ama 3 saat beklemesi de yeterli. Üzerine 1 muzu dilimledim ve biraz tarçın ekledim. 

 Chianın belirli bir tadı olmadığı için hem tatlılarda hem tuzlularda kullanılabiliyor. Eğer daha çok chialı tarif yazmamı isterseniz yorumlarda belirtin :)




Evde Çikolata Yapımı | Sevgililer Günü Hediye Önerisi



Herkese merhaba ! Yaklaşan sevgililer gününde kendi hediyenizi yapmaya ne dersiniz  ? 
Cevap "evet" ise bugün sizi çok güzel bir yazı bekliyor. 

Sadece sevgililer günü için değil, bayramlar için, kendiniz için,  çocuklar için ya da birine doğum günü için de yapabilirsiniz. İnanılmaz kolay ve çok havalı bir şey kendi çikolatanızı yapmanız. 

Evde çikolata yapımı bence tam bir terapi. Süslemesi de tamamen size kalmış ne koysanız yakışıyor. 

Ev Yapımı Çikolata

Malzemeler 

  • 100 gr bitter çikolata
  • 100 gr sütlü çikolata
  •  40 gr beyaz çikolata ( oranlar şart değil yapmak istediğiniz miktara göre arttırıp azaltabilirsiniz) 
  • Bonibon şeker
  • jelibon
  • Fındık
  • Badem
  • Nar 
  • Yağlı kağıt
  • Çöp şiş 
  • Eğer kalıplarda yapmak isterseniz ikea buz ve çikolata kalıbı



 İsmi böyle kalıpların fiyatı 2 liraydı sanırım içinden 4 tane çıkıyor. Her kalıpta da 21 şekil var. 


Kullandığım bir kalıp da bu buz kalıbıydı. Silikon bir kalıp. Yine İkea'dan aldım ve fiyatı 2-3 lira arasındaydı. 

Çikolata Yapımı
 
Öncelikle bir tencereye ve onun üzerine oturtmamız gereken başka bir tencere ya da cam kaseye ihtiyacımız var. Alttaki tencereye kaynar su koyup üzerine de diğer kabı oturtmamız gerekiyor. Buradaki en önemli püf nokta üste koyduğumuz kase suya temas etmesin. Arada kalan su buharı sayesinde çikolatamız kolayca eriyecek. Suya temas edince daha fazla sıcaklıktan dolayı çikolatalar fazla ısınıp yanabilir. 

Benim bu koca paragrafla anlattığım şeye tek kelime ile benmari deniyor. 

Üstteki kaseye bitter ve sütlü çikolataları kırarak koyup bir küçük kaşık yardımıyla karıştırarak tamamen eritelim. 


Eridikten sonra ocaktan çikolatayı alalım ve kalıplara doldurmaya başlayalım. 
Eğer kalıp kullanmayacaksanız yağlı kağıt üzerine de yapabilirsiniz. 





Ben beyaz çikolatayı aynı şekilde eritip süslemek için kullandım. Çubuklu olan çikolataları yapmak için önce yağlı kağıt üzerine çikolatayı döktüm sonra üzerine çöp şişi koydum ve sonra da neyle süslemek isterseniz üzerine koyun. 

Dolapta 2-3 saat bekledikten sonra çikolatalar tamamen donmuş ve yemeye hazır olacaktır. Eğer isterseniz akşamdan yapıp sabaha kadar da bekletebilirsiniz. 


Tüm detaylarıyla evde çikolata yapımı böyleydi. Şimdiden afiyet olsun :) 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlık ve afiyetle kalın ...

İnstagram: emine_mutfakta


Herkese merhaba ! Yaklaşan sevgililer gününde kendi hediyenizi yapmaya ne dersiniz  ? 
Cevap "evet" ise bugün sizi çok güzel bir yazı bekliyor. 

Sadece sevgililer günü için değil, bayramlar için, kendiniz için,  çocuklar için ya da birine doğum günü için de yapabilirsiniz. İnanılmaz kolay ve çok havalı bir şey kendi çikolatanızı yapmanız. 

Evde çikolata yapımı bence tam bir terapi. Süslemesi de tamamen size kalmış ne koysanız yakışıyor. 

Ev Yapımı Çikolata

Malzemeler 

  • 100 gr bitter çikolata
  • 100 gr sütlü çikolata
  •  40 gr beyaz çikolata ( oranlar şart değil yapmak istediğiniz miktara göre arttırıp azaltabilirsiniz) 
  • Bonibon şeker
  • jelibon
  • Fındık
  • Badem
  • Nar 
  • Yağlı kağıt
  • Çöp şiş 
  • Eğer kalıplarda yapmak isterseniz ikea buz ve çikolata kalıbı



 İsmi böyle kalıpların fiyatı 2 liraydı sanırım içinden 4 tane çıkıyor. Her kalıpta da 21 şekil var. 


Kullandığım bir kalıp da bu buz kalıbıydı. Silikon bir kalıp. Yine İkea'dan aldım ve fiyatı 2-3 lira arasındaydı. 

Çikolata Yapımı
 
Öncelikle bir tencereye ve onun üzerine oturtmamız gereken başka bir tencere ya da cam kaseye ihtiyacımız var. Alttaki tencereye kaynar su koyup üzerine de diğer kabı oturtmamız gerekiyor. Buradaki en önemli püf nokta üste koyduğumuz kase suya temas etmesin. Arada kalan su buharı sayesinde çikolatamız kolayca eriyecek. Suya temas edince daha fazla sıcaklıktan dolayı çikolatalar fazla ısınıp yanabilir. 

Benim bu koca paragrafla anlattığım şeye tek kelime ile benmari deniyor. 

Üstteki kaseye bitter ve sütlü çikolataları kırarak koyup bir küçük kaşık yardımıyla karıştırarak tamamen eritelim. 


Eridikten sonra ocaktan çikolatayı alalım ve kalıplara doldurmaya başlayalım. 
Eğer kalıp kullanmayacaksanız yağlı kağıt üzerine de yapabilirsiniz. 





Ben beyaz çikolatayı aynı şekilde eritip süslemek için kullandım. Çubuklu olan çikolataları yapmak için önce yağlı kağıt üzerine çikolatayı döktüm sonra üzerine çöp şişi koydum ve sonra da neyle süslemek isterseniz üzerine koyun. 

Dolapta 2-3 saat bekledikten sonra çikolatalar tamamen donmuş ve yemeye hazır olacaktır. Eğer isterseniz akşamdan yapıp sabaha kadar da bekletebilirsiniz. 


Tüm detaylarıyla evde çikolata yapımı böyleydi. Şimdiden afiyet olsun :) 

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlık ve afiyetle kalın ...

İnstagram: emine_mutfakta

MAKLUBE



Görünüşü tadından bile güzel olan maklubeyi bilmeyeniniz var mı ? 

Sanırım yapmayı en çok sevdiğim yemeklerden biri maklubedir. Süslemesi sizin hayal gücünüze kalmış bu güzel yemek Mardin ve Siirt'in yöresel yemeklerindendir. Aslında Arap'ların da mutfağında bolca yer alan bu lezzet bizde biraz daha farklı yapılıyor. 

Bizde etli ve tavuklu şeklinde hazırlanan maklubeyi ben en çok tavuklu seviyorum. 
Yapımı gerçekten çok kolay olan bu tarifi nasıl yaptım ? 

Malzemeler 
  • 3.5 su bardağı pirinç
  • 2 orta boy patates
  • 1 kg kadar kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
  • 100 gr tereyağı
  • tuz
salatası için:
  • marul 
  • domates
  • taze soğan
  • maydanoz
  • havuç
  • mor lahana
  • limon, zeytinyağı ve biraz tuzdan oluşan salata sosu
  • Yoğurt

Yapımı
  • Öncelikle pirinci ılık suyla ıslatalım ve pirinç kenarda beklerken tavuğu yıkayalım. 
  • Tavuğu bir tencereye koyup kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişirelim. Ara sıra da karıştırmayı unutmayın.
  • Bir tavaya birazcık sıvı yağ döküp üzerine tereyağını koyalım. Sadece tereyağını koyarsanız tereyağı hemen yanar. 
  • Pirincin suyunu süzelim ve su ısıtıcıya 4 su bardağı kadar su koyup kaynatalım. 
  • Pirinci tavaya koyup güzelce kavuralım. 
  • Ben pirinci 5 dakika falan kavuruyorum. Güzel kavrulmuş pirinç tane tane oluyor. 
  • Tenceredeki tavuk bolca suyunu salmış oluyor. Bu suyu pirinçlerin üzerine dökelim ve tavuğa biraz yağ ve tuz ekleyelim. 
  • Pirincin tuzunu da attıktan sonra kaynar suyu dökelim. Ocağın altını kısıp pilav tavasının kapağını kapalım. 
  • Tavuğu kavurduktan sonra ocağın altını kapalım. 
  • Pilav da suyunu çektiyse altını kapalım ve her ikisini de dinlenmeye bırakalım. 
  • Patatesleri minik küpler halinde doğrayıp kızartalım. 
  • Dilerseniz patlıcan ve bezelye de kızartabilirsiniz ikisi de çok yakışıyor. Ben bu defa onları eklememiştim. 
  • Havuç ve mor lahanayı ayrı kaplarda rendeledikten sonra salatayı da yapalım. Her birinin üzerine limon, zeytinyağı ve tuzdan oluşan salata sosu yapıp dökelim. 
  • Şimdi malzemeleri birleştirmeye geldik. büyük bir tencere tercih etmemenizi öneririm. Ben ufak bir tencereye bastırarak koydum ki tencereyi çıkarınca dağılmasın. 
  • Kızarmış patatesi pilava katıp karıştırdım. Tencerenin en altına tavuğu koydum.
  • Üzerine pilavı ekleyip kaşığın arkasıyla bastırdım. 
  • Büyük bir tepsiyi tencerenin ağzına kapatıp ters çevirdim. 
  • Tencereyi hemen çıkarmadım. Sırayla salataları ve yoğurdu dizdim. En son tencereyi kaldırdım ve Maklube hazır :) 


Afiyet olsun, bir sonraki yazıda görüşmek üzere... 


Görünüşü tadından bile güzel olan maklubeyi bilmeyeniniz var mı ? 

Sanırım yapmayı en çok sevdiğim yemeklerden biri maklubedir. Süslemesi sizin hayal gücünüze kalmış bu güzel yemek Mardin ve Siirt'in yöresel yemeklerindendir. Aslında Arap'ların da mutfağında bolca yer alan bu lezzet bizde biraz daha farklı yapılıyor. 

Bizde etli ve tavuklu şeklinde hazırlanan maklubeyi ben en çok tavuklu seviyorum. 
Yapımı gerçekten çok kolay olan bu tarifi nasıl yaptım ? 

Malzemeler 
  • 3.5 su bardağı pirinç
  • 2 orta boy patates
  • 1 kg kadar kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
  • 100 gr tereyağı
  • tuz
salatası için:
  • marul 
  • domates
  • taze soğan
  • maydanoz
  • havuç
  • mor lahana
  • limon, zeytinyağı ve biraz tuzdan oluşan salata sosu
  • Yoğurt

Yapımı
  • Öncelikle pirinci ılık suyla ıslatalım ve pirinç kenarda beklerken tavuğu yıkayalım. 
  • Tavuğu bir tencereye koyup kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişirelim. Ara sıra da karıştırmayı unutmayın.
  • Bir tavaya birazcık sıvı yağ döküp üzerine tereyağını koyalım. Sadece tereyağını koyarsanız tereyağı hemen yanar. 
  • Pirincin suyunu süzelim ve su ısıtıcıya 4 su bardağı kadar su koyup kaynatalım. 
  • Pirinci tavaya koyup güzelce kavuralım. 
  • Ben pirinci 5 dakika falan kavuruyorum. Güzel kavrulmuş pirinç tane tane oluyor. 
  • Tenceredeki tavuk bolca suyunu salmış oluyor. Bu suyu pirinçlerin üzerine dökelim ve tavuğa biraz yağ ve tuz ekleyelim. 
  • Pirincin tuzunu da attıktan sonra kaynar suyu dökelim. Ocağın altını kısıp pilav tavasının kapağını kapalım. 
  • Tavuğu kavurduktan sonra ocağın altını kapalım. 
  • Pilav da suyunu çektiyse altını kapalım ve her ikisini de dinlenmeye bırakalım. 
  • Patatesleri minik küpler halinde doğrayıp kızartalım. 
  • Dilerseniz patlıcan ve bezelye de kızartabilirsiniz ikisi de çok yakışıyor. Ben bu defa onları eklememiştim. 
  • Havuç ve mor lahanayı ayrı kaplarda rendeledikten sonra salatayı da yapalım. Her birinin üzerine limon, zeytinyağı ve tuzdan oluşan salata sosu yapıp dökelim. 
  • Şimdi malzemeleri birleştirmeye geldik. büyük bir tencere tercih etmemenizi öneririm. Ben ufak bir tencereye bastırarak koydum ki tencereyi çıkarınca dağılmasın. 
  • Kızarmış patatesi pilava katıp karıştırdım. Tencerenin en altına tavuğu koydum.
  • Üzerine pilavı ekleyip kaşığın arkasıyla bastırdım. 
  • Büyük bir tepsiyi tencerenin ağzına kapatıp ters çevirdim. 
  • Tencereyi hemen çıkarmadım. Sırayla salataları ve yoğurdu dizdim. En son tencereyi kaldırdım ve Maklube hazır :) 


Afiyet olsun, bir sonraki yazıda görüşmek üzere... 

Peynirli Patates Kavurması



Sanırım bu tarifi çoğumuz çok iyi biliyoruz fakat belki mutfakta yeni yemek yapmaya başlayan okuyucularım vardır dedim. Herkesin kolaylıkla yapacağı ve herkesin seveceği bir tarif  patates kavurması.



Dilerseniz sabah kahvaltılarında, dilerseniz çayın yanında en güzel giden yiyeceklerden Patates kavurmasının yapımı şöyle: 

Malzemeler
  • 3-4 patates
  • 1 soğan 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı süt
  • 100 gr. kadar beyaz peynir
  • birer tutam: tuz, karabiber, pul biber

Yapımı 

  • Patateslerin isterseniz kabuğunu soyup sıcak suyla haşlayın isterseniz de haşlandıktan sonra kabuklarını soyun. Bu size kalmış. Patatesler ocakta sıcak suyla 30 dakika kadar haşlandıktan sonra soyup rendeleyin. Ben haşlama suyuna da biraz tuz atıyorum. daha lezzetli oluyor. 
  • 1 soğanı yemeklik doğrayıp ocağa tavayı koyun. Tava ısındıktan sonra yağı dökün ve ardından soğanları kavurun. 
  • Salçayı da ekleyip bir iki dakika kavurduktan sonra rendelenmiş patatesleri ekleyelim. 
  • Patatesleri 4-5 dakika boyunca sürekli karıştırarak kavurun. Üzerine sütü de ekledikten sonra sütü çekene kadar pişirip ocağın altını kapatın. 
  • Baharatlarını ekledikten sonra peynirin yarısını içine parçalayarak atalım ve karıştıralım. 
  • Diğer yarısını da servis tabağına patates kavurmasını döktükten sonra üzerine serpiştirelim. 
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlık ve afiyetle kalın :)


Sanırım bu tarifi çoğumuz çok iyi biliyoruz fakat belki mutfakta yeni yemek yapmaya başlayan okuyucularım vardır dedim. Herkesin kolaylıkla yapacağı ve herkesin seveceği bir tarif  patates kavurması.



Dilerseniz sabah kahvaltılarında, dilerseniz çayın yanında en güzel giden yiyeceklerden Patates kavurmasının yapımı şöyle: 

Malzemeler
  • 3-4 patates
  • 1 soğan 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı süt
  • 100 gr. kadar beyaz peynir
  • birer tutam: tuz, karabiber, pul biber

Yapımı 

  • Patateslerin isterseniz kabuğunu soyup sıcak suyla haşlayın isterseniz de haşlandıktan sonra kabuklarını soyun. Bu size kalmış. Patatesler ocakta sıcak suyla 30 dakika kadar haşlandıktan sonra soyup rendeleyin. Ben haşlama suyuna da biraz tuz atıyorum. daha lezzetli oluyor. 
  • 1 soğanı yemeklik doğrayıp ocağa tavayı koyun. Tava ısındıktan sonra yağı dökün ve ardından soğanları kavurun. 
  • Salçayı da ekleyip bir iki dakika kavurduktan sonra rendelenmiş patatesleri ekleyelim. 
  • Patatesleri 4-5 dakika boyunca sürekli karıştırarak kavurun. Üzerine sütü de ekledikten sonra sütü çekene kadar pişirip ocağın altını kapatın. 
  • Baharatlarını ekledikten sonra peynirin yarısını içine parçalayarak atalım ve karıştıralım. 
  • Diğer yarısını da servis tabağına patates kavurmasını döktükten sonra üzerine serpiştirelim. 
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere sağlık ve afiyetle kalın :)

Çikolatalı Volkan Pasta







Malzemeler
1 paket hazır pasta tabanı
1 paket krem şanti 
2 muz 
1,5 su bardağı burçak
1 çay bardağı ceviz
1 su bardağı kadar draje çikolata

Islatmak için yarım su bardağı kaynar suya 2 tatlı kaşığı şeker

Üzeri için: 
1 paket 80 gr. çikolata
Yarım paket süt kreması(100 ml) 
Pudra şekeri 
Yapımı:

Pandispanyanın alt katını servis tabağına koyup diğer katını 8 eşit parçaya ayırın. 
Pandispanyaların iç kısımlarını bir kaşıkla şekerli suyla ıslatın. 
Krem şantiyi arkasındaki hazırlama şekline göre hazırlayın. İçine doğranmış muzları, burçak bisküviyi, draje çikolataları ve fındığı katıp karıştırın. 
Pandispanyanın üzerine iç harcı koyup kenarlarını kestiğiniz pandispanyalarla kapatın. 
Bir cezveye kremayı döküp çikolatayı parçalayıp içine atın. Çikolata eriyince ocaktan alın. 
Pastanın üzerine pudra şekeri serpin ve fotoğraftaki gibi iç kısmın üzerine erittiğiniz çikolatayı dökün. 
Afiyet olsun ❤








Malzemeler
1 paket hazır pasta tabanı
1 paket krem şanti 
2 muz 
1,5 su bardağı burçak
1 çay bardağı ceviz
1 su bardağı kadar draje çikolata

Islatmak için yarım su bardağı kaynar suya 2 tatlı kaşığı şeker

Üzeri için: 
1 paket 80 gr. çikolata
Yarım paket süt kreması(100 ml) 
Pudra şekeri 
Yapımı:

Pandispanyanın alt katını servis tabağına koyup diğer katını 8 eşit parçaya ayırın. 
Pandispanyaların iç kısımlarını bir kaşıkla şekerli suyla ıslatın. 
Krem şantiyi arkasındaki hazırlama şekline göre hazırlayın. İçine doğranmış muzları, burçak bisküviyi, draje çikolataları ve fındığı katıp karıştırın. 
Pandispanyanın üzerine iç harcı koyup kenarlarını kestiğiniz pandispanyalarla kapatın. 
Bir cezveye kremayı döküp çikolatayı parçalayıp içine atın. Çikolata eriyince ocaktan alın. 
Pastanın üzerine pudra şekeri serpin ve fotoğraftaki gibi iç kısmın üzerine erittiğiniz çikolatayı dökün. 
Afiyet olsun ❤


Güzel ve Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?





-Öncelikle kahvenizin taze olması güzel köpürmesiyle ilgilidir. Bayatlamış kahveler köpürmez ve o buram buram kahve  kokusu yoktur.

- 1 fincan kahve için; bir dolu tatlı kaşığı kahve, kahve fincanı dolusu soğuk su ve 1 tatlı kaşığı şeker( orta şekerli istersek) 

-Kahve suyunun soğuk olması çok önemli ben dolaptan çıkardığım suyla kahvemi yapıyorum. 
- cezveye önce kahveyi sonra şekeri ekliyorum ve üzerine suyu ekleyip yalnızca bir defa karıştırıp ocağa cezveyi koyuyorum.


- Cezveyi ocağa koyduktan sonra bir daha karıştırmıyorum çünkü pişerken karıştırılırsa köpüğü sönüyor. 


- Ocağın ateşi çok kısık olmalı ve kahve yavaş yavaş pişmeli.


- Köpüklenmeye başlayınca cezvedeki köpüğü fincana alıyoruz yaklaşık fincan yarısına kadar dolmuş oluyor.


- kKahve yarısına kadar kaynayınca, kahveyi fincana yavaşça bir kenarından döküyoruz. Cezvedeki kahvenin çok kaynamaması gerek fazla kaynarsa taşabilir ya da acılaşabilir tadı. 


Yanında çikolata ya da lokumla servis edebilirsiniz afiyet olsun. Bol köpüklü Türk Kahvesi yapmak bu kadar kolay. 




-Öncelikle kahvenizin taze olması güzel köpürmesiyle ilgilidir. Bayatlamış kahveler köpürmez ve o buram buram kahve  kokusu yoktur.

- 1 fincan kahve için; bir dolu tatlı kaşığı kahve, kahve fincanı dolusu soğuk su ve 1 tatlı kaşığı şeker( orta şekerli istersek) 

-Kahve suyunun soğuk olması çok önemli ben dolaptan çıkardığım suyla kahvemi yapıyorum. 
- cezveye önce kahveyi sonra şekeri ekliyorum ve üzerine suyu ekleyip yalnızca bir defa karıştırıp ocağa cezveyi koyuyorum.


- Cezveyi ocağa koyduktan sonra bir daha karıştırmıyorum çünkü pişerken karıştırılırsa köpüğü sönüyor. 


- Ocağın ateşi çok kısık olmalı ve kahve yavaş yavaş pişmeli.


- Köpüklenmeye başlayınca cezvedeki köpüğü fincana alıyoruz yaklaşık fincan yarısına kadar dolmuş oluyor.


- kKahve yarısına kadar kaynayınca, kahveyi fincana yavaşça bir kenarından döküyoruz. Cezvedeki kahvenin çok kaynamaması gerek fazla kaynarsa taşabilir ya da acılaşabilir tadı. 


Yanında çikolata ya da lokumla servis edebilirsiniz afiyet olsun. Bol köpüklü Türk Kahvesi yapmak bu kadar kolay. 

KOLAY ÇITIR BÖREK

Misafir geldiğinde ya da hızlıca börek yapmak istediğinizde yapabileceğiniz lezzeti garanti bir börek. 

   


Malzemeler
  • 5 hazır yufka 
  • 1 su bardağı süt
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 200 gram peynir 
  • 1 şişe sade soda
  • üzeri için yumurta sarısı

Yapımı
  • Sodalı kolay börek yapmak için öncelikle masanın üstüne yufkayı serin. 
  • Süt ve yağı bir kaseye koyup karıştırın ve masanın üstündeki yufkanın üzerine kaşıkla biraz gezdirin. 
  • Yufkayı rulo şeklinde sarıp, tepsiyi ister yağlayın isterseniz de yağlı kağıt koyun. Yufkayı ortadan başlayarak kıvırarak tepsiye koyun. 
  • Sırasıyla diğer yufkalara da aynı işlemi yapın. 
  • Tüm yufkalar bittiğinde üzerini yumurta sarısıyla yağlayın.
  • Fırına sürmeden önce üzerine sodayı dökün. Soda hem farklı bir lezzet katıyor hem de çıtırlık. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 
  • Yaklaşık yarım saatte kolay çıtır börek hazır. 

Misafir geldiğinde ya da hızlıca börek yapmak istediğinizde yapabileceğiniz lezzeti garanti bir börek. 

   


Malzemeler
  • 5 hazır yufka 
  • 1 su bardağı süt
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • 200 gram peynir 
  • 1 şişe sade soda
  • üzeri için yumurta sarısı

Yapımı
  • Sodalı kolay börek yapmak için öncelikle masanın üstüne yufkayı serin. 
  • Süt ve yağı bir kaseye koyup karıştırın ve masanın üstündeki yufkanın üzerine kaşıkla biraz gezdirin. 
  • Yufkayı rulo şeklinde sarıp, tepsiyi ister yağlayın isterseniz de yağlı kağıt koyun. Yufkayı ortadan başlayarak kıvırarak tepsiye koyun. 
  • Sırasıyla diğer yufkalara da aynı işlemi yapın. 
  • Tüm yufkalar bittiğinde üzerini yumurta sarısıyla yağlayın.
  • Fırına sürmeden önce üzerine sodayı dökün. Soda hem farklı bir lezzet katıyor hem de çıtırlık. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 
  • Yaklaşık yarım saatte kolay çıtır börek hazır. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

EMİNE MUTFAKTA COPYRIGHT©2015. TÜM HAKLARI SAKLIDIR. WEB TASARIM:BELLA DESIGN